Ανοίγουν άμεσα πέντε νέα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών στην Πελοπόννησο

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το ΠΡΟΑΝΑΧΩΡΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) στην Κόρινθο, το 2012, το βασικό ερώτημα που απασχολούσε την τοπική κοινωνία ήταν αυτό που σε κάθε ανάλογη περίπτωση εμφανίζεται: «γιατί εδώ και όχι αλλού». Το ερώτημα αυτό –δικαίως, αυτή τη φορά- επανήλθε στις αρχές του Σεπτεμβρίου όταν ανακοινώθηκε η δημιουργία της Ανοιχτής Δομής.

 

Η απάντηση που δόθηκε (οφ δι ρέκορντ), όταν είχαμε θέσει αυτό το ερώτημα σε στέλεχος της ΝΔ, με γνώση των διαπραγματεύσεων που είχαν συντελεστεί για την δημιουργία της Ανοιχτής Δομής, ήταν πως η πίεση αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου ήταν τέτοια που η μοναδική περίπτωση που εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς του υπουργείου ήταν η Κόρινθος.

 

Όπως μας εξήγησαν η Κόρινθος ήταν ιδανική γιατί:

 

  • ήταν η πλησιέστερη πόλη στην Αθήνα που είχε μεγάλο και διαθέσιμο στρατόπεδο

 

  • υπήρχε ήδη η Κλειστή Δομή και το στρατόπεδο ουσιαστικά είχε αποχαρακτηριστεί ως τέτοιο.

 

  • οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την παράδοση της διοίκησης του στρατοπέδου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (δηλαδή από τον στρατό στην Αστυνομία) είχαν ολοκληρωθεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση για οποιοδήποτε άλλο στρατόπεδο, οι διαδικασίες αλλαγής χρήσης του στρατοπέδου θα έπρεπε να τρέξουν εκείνη την στιγμή και αυτό απαιτούσε χρόνο που δεν υπήρχε.

 

Εκτός όλων των άλλων συνυπολογίστηκε και το γεγονός πως η τοπική κοινωνία της Κορίνθου είχε ήδη αποδεχτεί την λειτουργία του στρατοπέδου ως Κέντρου Κράτησης, άρα οι όποιες αντιδράσεις θα ήταν μικρής έντασης. Σε αυτό το τελευταίο φαίνεται πως ο σχεδιασμός Χρυσοχοΐδη είχε κατανοήσει πολλά πράγματα.

 

Από την πρώτη στιγμή, στις συζητήσεις που έγιναν οι βουλευτές της ΝΔ και ο δήμαρχος Κορινθίων ζήτησαν τρία πράγματα: να ενισχυθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας, να δημιουργηθεί Ιατρικό Κέντρο εντός της Δομής, που να καλύπτει τις ανάγκες τόσο της Κλειστής όσο και της Ανοιχτής Δομής και να υπάρξουν διαβεβαιώσεις πως θα υπάρξει ισοκατανομή στην επιβάρυνση της Κορίνθου.

 

Το πρώτο (το οποίο ήταν και το πιο απλό, καθώς ήταν στην άμεση διαχείριση του υπουργού ΠΡΟΠΟ) συνέβη άμεσα. 40 αστυνομικοί ήρθαν στην Κορινθία και οι πληροφορίες λένε πως θα παραμείνουν για καιρό, έστω κι αν οι θέσεις θα ανακυκλώνονται. Το δεύτερο (Ιατρικό Κέντρο) δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και ίσως υπάρξει καθυστέρηση, καθώς είναι δύσκολη η κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά «εδώ δεν βρίσκουμε γιατρούς για τα νοσοκομεία, πόσο μάλλον για τέτοιες δομές. Και σκέψου πως πρέπει να συμπληρώσουμε σε βάθος χρόνου όλες τις αντίστοιχες δομές που θα δημιουργήσουμε…».   

 

Το τρίτο (δηλαδή η ισοκατανομή) φαίνεται πως είναι προ των πυλών όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση του υπουργού ΠΡΟΠΟ με τους 13 περιφερειάρχες. Έτσι, τουλάχιστον 11 ανενεργά στρατόπεδα θα μετεξελιχτούν σε ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτηση των οποίων απορρίπτεται. Εκεί θα φιλοξενούνται μέχρι να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής ή την τρίτη χώρα από την οποία έφτασαν στην Ελλάδα.

 

Η Κόρινθος δεν είναι φυσικά η μόνη πόλη που έχει ΠΡΟΚΕΚΑ μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στην Ελλάδα οκτώ προαναχωρησιακά κέντρα: σε Ταύρο, Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω.

 

Πλέον άλλα 11 τέτοια στρατόπεδα θα δημιουργηθούν και τα πέντε θα είναι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρόκειται για το Ναύπλιο (Μηχανικού), την Καλαμάτα (9ο Σύνταγμα Πεζικού), την Σπάρτη (Εφοδιασμού – Μεταφορών), ενώ δύο θα δημιουργηθούν στην Τρίπολη (1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ και Διακλαδικό Κέντρο). Τα άλλα θα γίνουν στην Θήβα, στο Ρέθυμνο, στην Άρτα, στα Γρεβενά, στο Μεσολόγγι και στην Λαμία.  

 

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά τα οποία θα ανοίξουν άμεσα είναι τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου, αφού όμως πρώτα γεμίσουν τα οκτώ υπάρχοντα προαναχωρησιακά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως σύντομα στην Κόρινθο θα έρθουν στην Κλειστή Δομή, νέοι πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον αρμόδιο υπουργό και τους περιφερειάρχες συζητήθηκε, πριν από μία εβδομάδα, η δημιουργία περισσότερων από 13 χώρων φιλοξενίας σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα που θα νοικιαστούν στις περιφέρειες της Ελλάδας. Το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας της Κατεχάκη προβλέπει ισοκατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε κάθε περιφέρεια. Παράλληλα, έχουν ληφθεί αποφάσεις για φιλοξενία των προσφύγων όχι απαραίτητα σε νέες δομές αλλά σε ξενοδοχεία που υπολειτουργούν ή είναι ανενεργά.

 

korinthia.net.gr