Απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων - Αυτό θα είναι το πρόστιμο

Σε εφαρμογή τίθεται από αύριο η απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων. Ειδικότερα, απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων.

 

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

 

Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στον μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου.

 

Η μάχη εναντίον του κορονοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και σήμερα με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε.

 

Την ανακοίνωση της απαγόρευσης των συναθροίσεων άνω ενός συγκεκριμένου ορίου ατόμων είχε αποκαλύψει νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του φονικού κορονοϊού. Ο Στέλιος Πέτσας προσδιόρισε τον αριθμό σε 10 άτομα, αλλά ζήτησε να κάνουμε υπομονή μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας.

 

«Η σύσταση "μένουμε σπίτι" ακολουθείται από ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αλλά όχι από όλους κι αυτό είναι επικίνδυνο. Πρέπει να δείξουμε σε όλους υπευθυνότητα. Εάν δεν δείξει η κοινωνία πως αγκαλιάζει πραγματικά το ''μένουμε σπίτι'' θα πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Αποδεκτές εξαιρέσεις υπάρχουν αποκλειστικά για: 

 

Την μετάβαση στην εργασία

Επίσκεψη στον γιατρό

Μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

Μετάβαση στο ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία

Μετάβαση στην τράπεζα

Μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων

Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε ανάγκη

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δυο άτομα τηρώντας απαρέγκλιτα την απόσταση του ενάμισι μέτρου και την κίνηση με κατοικίδιο ζώο