Άποψη: Τρεις ξένοι στο ίδιο κόμμα

Η χθεσινή εκδήλωση στην οποία μίλησαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ήταν αναμφίβολα το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός μετά τις ευρωεκλογές για το κυβερνών κόμμα. Κατά κάποιο τρόπο αποτέλεσε πολιτικό σεισμό στα θεμέλια της Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη. Μια ευθεία αμφισβήτησή του για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ως αρχηγός της Ν.Δ. και ως πρωθυπουργός στην κυβέρνησή της.

 

Πιο άμεσος ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε λίγο-ούτε πολύ, εμφάνισε τον σημερινό πρωθυπουργό ως ξένο σώμα στο κόμμα του οποίου ηγείται. Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει η αποστροφή του λόγου του ότι το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε η Ν.Δ. στις ευρωεκλογές οφείλεται στο γεγονός ότι «το δένδρο αποκόπηκε από τις ρίζες του»;

 

Φυσικά, η κριτική του θέλει τη μετατόπιση της Ν.Δ. όσο περισσότερο δεξιά γίνεται. Τόσο δεξιά που να μη μένει χώρος για αυτόνομη παρουσία της Ακροδεξιάς, ακόμη και των φιλοφασιστικών τάσεων που υπάρχουν. Μια τέτοια Ν.Δ. δεν υπήρξε ποτέ στην Ιστορία. Ούτε επί Αντώνη Σαμαρά ως αρχηγού και πρωθυπουργού. Ομως οι απόψεις του συνιστούν μια ισχυρή πλατφόρμα στο εσωτερικό του κόμματος αυτού που θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

 

Περισσότερο στρατηγικός ο Καραμανλής, είδε το πρόβλημα της χώρας στο πλαίσιο της κρίσης της Ε.Ε. Μιας κρίσης στρατηγικής και ηγεσίας εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που μεταφράζεται σε κρίση του πολιτικού συστήματος, των θεσμών αντιπροσώπευσης και της νομιμοποίησής τους. Η κρίση αυτή βρήκε ολοκληρωμένη έκφραση στην Ελλάδα στις ευρωεκλογές με τη θηριώδη αποχή και τη συρρίκνωση των κομμάτων.

 

Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί βλέπουν τη διέξοδο στην επαναφορά της σοβαρής πολιτικής στο προσκήνιο, της πολιτικής των αρχών και των αξιών, στην επαναφορά των ιδεολογιών. Στο πλαίσιο της Ν.Δ. έχουν διαφορετικούς ορίζοντες και διαφορετικά όρια μεταξύ τους, αλλά ταυτίζονται στην εκτίμηση πως η σημερινή Ν.Δ. δεν είναι το κόμμα στο οποίο ανδρώθηκαν και οι δύο.

 

Αν απέδειξε κάτι η χθεσινή παρέμβαση των δύο πρωθυπουργών είναι η γενικότερη βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος που δεν αφήνει έξω τη Ν.Δ., που υπάρχει εδώ και χρόνια και που αποκαλύφθηκε με δραματικό τρόπο στις ευρωεκλογές. Για το κόμμα της Ν.Δ. αυτό μεταφράζεται σε μια ιδιόμορφη τριχοτόμηση, με τους επικεφαλής των τριών πόλων σε τροχιά απόκλισης προς το παρόν, σε ανοιχτή σύγκρουση στο εγγύτατο μέλλον.