Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Ο νέος κοροναϊός δεν θα είναι ποτέ όπως ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ψυχραιμία και ηρεμία συστήνει στους πολίτες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

 

Με αξιοσημείωτη ψυχραιμία και έκδηλο ορθολογισμό σχετικά με την νέα υπομετάλλαξη του νέου κοροναϊού, την EG.5.1, εμφανίσθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος επεσήμανε όσα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας για να μην παρασυρόμαστε από τη δημοσιότητα του συρμού και την συνεπαγόμενη κινδυνολογία.

 

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ότι η νόσος COVID – 19 θα είναι μαζί μας πάντα, όπως η γρίπη και οι άλλες ασθένειες, χωρίς να εγκυμονεί τους κινδύνους, οι οποίοι υπήρξαν κατά τα πρώτα χρόνια της εξάπλωσής της στον πλανήτη και τη χώρα μας.

 

«Η Covid δεν έφυγε ποτέ, απλώς άλλαξε κατηγορία. Δεν είναι πλέον το πρόβλημα το οποίο είχαμε πριν από δύο χρόνια ή πριν από τρία χρόνια. Την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος ηλικίας των 14 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας από Covid ήταν 87,5 χρόνια και οι περισσότεροι έπασχαν και από πολλές άλλες παθήσεις εκτός από την Covid. Κατά συνέπεια παρακολουθείται. Δεν είναι αυτό που ήταν. Πιστεύουμε ότι δεν θα ξαναείναι ποτέ αυτό που ήταν. Θα είναι μαζί μας όπως είναι η γρίπη και άλλες ασθένειες. Η καινούργια μετάλλαξη Eris που συζητείται στην Αγγλία δεν φαίνεται να είναι κάτι πιο επικίνδυνο ή πιο διαφορετική. Είναι κι αυτή μια παραλλαγή της Όμικρον με τα κοινά χαρακτηριστικά της Όμικρον, με την οποία συμβιώνουμε θαυμάσια εδώ και πάρα πολλούς μήνες ως κοινωνία», τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να χρειαστούμε μια νέα δόση του εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του ΠΙΣ απάντησε ως εξής: «Περιμένουμε οδηγίες σε αυτό και περιμένουμε να δούμε και τι επικαιροποιημένα εμβόλια θα έχουμε εφόσον υπάρξει αυτή η οδηγία και αυτή η σύσταση. Να γνωρίζει η κοινωνία ότι θα είναι σύσταση. Δεν θα ξανάρθουμε δηλαδή στην περίπτωση των πιστοποιητικών εμβουλιασμού. Θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών με τη μορφή της σύστασης, όπως είναι το αντιγριπικό εμβόλιο και τα υπόλοιπα. Δεν έχουμε το πρόβλημα το οποίο είχαμε. Δεν έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας αυτή τη στιγμή από την Covid, δεν υπάρχει αυτό και δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία αναλύονται, γιατί αυτό οφείλουμε να πράττουμε καθημερινώς, δείχνουν μια καινούρια μετάλλαξη. Αυτό γίνεται θέμα στη δημοσιότητα. Όποιος έχει καεί στο χυλό, ξέρετε, φυσάει και το γιαούρτι. Άρα οι κοινωνίες με το που ακούνε κάτι επ' αυτού τείνουν ένα αυτί περισσότερο να ακούσουν τι θέλουμε να τους πούμε. Θέλω να τους πούμε ότι: ψυχραιμία, ηρεμία».