Tο «αθώο» σύμπτωμα που μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ

Η έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ είναι αργή και προοδευτική, τα συμπτώματα εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ασθενή και επιδεινώνονται με την πρόοδο της νόσου.

 

 

Οι περισσότεροι ταυτίζουν το Αλτσχάιμερ με την απώλεια μνήμης, με αποτέλεσμα να ανησυχούν όταν οι ίδιοι ή κοντινά τους πρόσωπα αρχίζουν να μη συγκρατούν τόσες πληροφορίες όσες παλιότερα ή αδυνατούν πότε πότε να θυμηθούν πού άφησαν τα κλειδιά ή τα γυαλιά τους.

 

 

Το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, οι διαταραχές της μνήμης.

 

 

Μια νέα έρευνα όμως έρχεται να προειδοποιήσει ότι η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προβλέψει τη σοβαρή διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας στο μέλλον.

 

 

Συγκεκριμένα, η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Neurology, δείχνει πως η υπνηλία αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Αλτσχάιμερ, της συνηθέστερης αιτίας της άνοιας.

 

 

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι με προβλήματα ύπνου καταδικασμένοι να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ τονίζουν οι ερευνητές. 

 

 

Σημειώνεται ότι το Αλτσχάιμερ είναι μια σοβαρή εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που εξελίσσεται προοδευτικά. 

 

 

Οσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και το άτομο φτάνει σταδιακά να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους.

Σταδιακά η νόσος αυτή οδηγεί στην πλήρη αποδιοργάνωσητης προσωπικότητας του ασθενούς.

 

 

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του ύπνου στην υγεία του εγκεφάλου. 

 

 

Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος «καθαρίζει» τις εναποθέσεις βήτα αμυλοειδούς, μίας από τις πρωτεΐνες που καθοδηγούν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

 

 

Χωρίς επαρκή και ποιοτικό ύπνο, η πρωτεΐνη συσσωρεύεται στον εγκέφαλο, σχηματίζοντας τα χαρακτηριστικά συμπλέγματα που αποτελούν το βιολογικό αποτύπωμα του Αλτσχάιμερ.

Επομένως ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου μας. 

 

 

Εξασφαλίστε λοιπόν να κοιμάστε τουλάχιστον 7-9 ώρες καθημερινά και να αντιμετώπισετε τυχόν διαταραχές του ύπνου που ίσως βιώνετε.

 

iefimerida.gr