Αυτό το χαρακτηριστικό ξεχωρίζει τους πραγματικά χαρισματικούς ανθρώπους

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν κάτι ιδιαίτερο. Ξεχωρίζουν με τον τρόπο τους και κερδίζουν το ενδιαφέρον μας χωρίς καν να προσπαθήσουν. Αυτόματα, τους χαρακτηρίζουμε χαρισματικούς – έχουμε δίκιο, όμως; Έρευνα δίνει την απάντηση.

 

Σύμφωνα με το GreatSchools.org, υπολογίζεται  ότι το 5 έως 20% του πληθυσμού είναι «χαρισματικό» με βάση τον ορισμό – είναι το άτομο «που έχει ένα μεγάλο χάρισμα ή και πολλά, που είναι προικισμένος με ιδιαίτερα ταλέντα, δείχνει ικανότητα σε δημιουργικούς, καλλιτεχνικούς, ηγετικούς τομείς ή συγκεκριμένους ακαδημαϊκούς κλάδους, και που χρειάζεται δραστηριότητες οι οποίες συνήθως δεν προσφέρονται στο σχολείο, προκειμένου να εξελίξει πλήρως αυτήν την ικανότητα».

 

Αλλά αυτό δεν είναι ξεκάθαρο. Πριν λοιπόν αποφασίσουμε ότι εμείς, το παιδί μας ή οι φίλοι μας είμαστε χαρισματικοί, ας έχουμε στον νου μας ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Αν το εντοπίσουμε, τότε ναι, πιθανότατα η έννοια του «χαρισματικού» ταιριάζει.

 

Σύμφωνα με το Psychology Today, το να είναι κανείς χαρισματικός, προκαλεί προβλήματα. Ένα παιδί, για παράδειγμα, μπορεί να περιθωριοποιηθεί από τους συμμαθητές του, να υποστεί bullying, να αισθανθεί ότι δεν ταιριάζει με κανέναν. Στιγματίζεται, φορά την ταμπέλα του αντικοινωνικού. Αυτό, δυστυχώς, ισχύει.

 

Η μελέτη συνεχίζει με τη προσωπικότητα του χαρισματικού ατόμου και το χαρακτηριστικό που πρέπει να αναζητάμε: Το να είναι ανοιχτό σε νέες εμπειρίες. Εξετάζοντας διεξοδικά 83 παραμέτρους, 8 χιλιάδες υποκείμενα – 3.244 εκ των οποίων ήταν χαρισματικά – οι ειδικοί βρήκαν επίσης ότι ο μέσος άνθρωπος δείχνει λιγότερο εκνευρισμό, ενώ είναι πιο εξωστρεφής.