Cyber Monday: Τι είναι και πώς ξεκίνησε

Η Cyber Monday είναι ένας όρο του μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται για τη Δευτέρα που ακολουθεί την αμερικανική αργία για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

 

Ουσιαστικά είναι η Δευτέρα που ακολουθεί μετά τη «Μαύρη Παρασκευή», τη γνωστή κι ως «Black Friday». Συνήθως η συγκεκριμένη Δευτέρα πέφτει τον Νοέμβριο, αλλά εάν η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι στις 27 ή 28 Noεμβρίου, τότε θα πέσει τον Δεκέμβριο, όπως συνέβη και φέτος.

 

Πώς ξεκίνησε η Cyber Monday;

 

Τον όρο «Cyber Monday» επινόησε η Έλεν Ντέιβις (Ellen Davis) της αμερικανικής Ομοσπονδίας Εμπορίου (NRF) και ο Σκοτ Σίλβερμαν (Scott Silverman).

 

Η Cyber Monday εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 28 Νοεμβρίου 2005 σε δελτίο Τύπου της NRF. Σύμφωνα με μελέτη του 2005, «το 77% των online λιανεμπόρων δήλωσε ότι οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν σημαντικά τη Δευτέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, μια τάση που οδηγεί σε σημαντικές online εκπτώσεις και προωθητικές ενέργειες στη φετινή Cyber Monday».

 

Σύμφωνα με τον Σκοτ Σίλβερμαν, ο όρος επινοήθηκε με βάση μια έρευνα του 2004 που έδειχνε ότι η συγκεκριμένη Δευτέρα είναι μια από τις «μεγαλύτερες ημέρες ηλεκτρονικού εμπορίου του έτους». Την ίδια στιγμή, οι έμποροι παρατηρούσαν ότι η καλύτερη περίοδος ήταν από τις 5 έως τις 15 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

 

Τι είναι η Cyber Monday;

 

Έτσι, η Cyber Monday έχει καταστεί το αντίστοιχο της Black Friday για online αγορές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μικρότερους ιστότοπους λιανικής πώλησης να ανταγωνίζονται μεγαλύτερες αλυσίδες.

 

Όπως συνέβη και με τη Black Friday, έτσι και η Cyber Monday χρησιμοποιείται πλέον από πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 

protothema.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ