Δεκαπενταύγουστος: Με μάσκες και αποστάσεις γιορτάζεται το «Πάσχα του καλοκαιριού»

Διαφορετικός είναι και φέτος ο Δεκαπενταύγουστος, καθώς η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού» θα συνοδεύεται για άλλη μια φορά από μάσκες, αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας λόγω κορονοϊού.

 

Με τη μετάλλαξη Delta να καλπάζει, και τα κρούσματα κορονοϊού αλλά και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, τα βλέμματα των επιστημόνων είναι στραμμένα στους σημερινούς εορτασμούς κυρίως στα νησιά όπου προσέρχονται οι πιστοί για να προσκυνήσουν αυξάνοντας τις πιθανότητες συνωστισμού.

 

Σε πολλά νησιά του Αιγαίου -Τήνος, Πάρος, Πάτμος- τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας, την Παναγία Σουμελά, σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμησή της, οι πιστοί προσέρχονταν στους ναούς για να υμνήσουν και να δοξολογήσουν.

 

Οι μάσκες, οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και ο προκαθορισμένος αριθμός πιστών ανά ναό θα συνοδεύσουν και εφέτος τον εορτασμό.

 

Εξάλλου, στα μεγάλα προσκυνήματα της Θεομήτορος έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός ούτε έξω από τους ναούς, με τον κόσμο να αναμένει καρτερικά προκειμένου να προσκυνήσει.

 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν μέχρι την προσεχή Δευτέρα 16 Αυγούστου:

 

Εντός των ναών επιτρέπεται η είσοδος με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.