Δένδιας: Επιζήμια, αλλά όχι προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών - Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας

«Η Ελλάδα οφείλει τηρήσει απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία τις συμβατικές της δεσμεύσεις, όμως όπως είπα στον κ. Ντιμιτρόφ ξεκάθαρα, πρέπει να τηρήσουν και αυτοί απολύτως, στο γράμμα, στο κόμμα, στην τελεία τις δικές τους δεσμεύσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

 

Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι ο ίδιος διαφωνούσε με τις συγκεντρώσεις κατά της Συμφωνίας, διευκρινίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό έχει μια σαφή τοποθέτηση:

 

 

«Είπε εάν κυρωθεί η Συμφωνία, εμείς θα την εφαρμόσουμε διότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να μπορεί να μην ακολουθήσει κάτι στο οποίο συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα».

 

 

O Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως «επιζήμια», όχι όμως ως προδοτική, εξηγώντας χαρακτηριστικά: 

 

 

«Δεν πρόκειται να αποδώσω τον τίτλο του προδότη στη χώρα εγώ σε κανέναν. Με εξαιρέσεις, για να είμαστε και ειλικρινείς. Αλλά εν πάση περιπτώσει σε αυτή τη συγκυρία το να μιλάμε για προδοσία, δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Έχουμε ακούσει εμείς από το ΣΥΡΙΖΑ τέτοια, την εποχή των μνημονίων. "Προδότες - δοσίλογους" μας λέγανε, "γερμανοτσολιάδες". Αυτά γίνονται στο πλαίσιο ενός πολιτικού λόγου οξύτατου. Κατά την άποψή μου όχι παραδεκτού, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί ούτε να τα διατηρεί ως πολιτική παρακαταθήκη».

 

 

Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα άλλαζε τα σημεία της Συμφωνίας που αφορούν τη μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα, καθώς και τη δυνατότητα ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου να χρησιμοποιεί τον τίτλο «μακεδονικός».

 

 

Κατά την άποψη του υπουργού Εξωτερικών, «αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν χώρα είναι μέσα από το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας, να πείσουμε την άλλη πλευρά ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο και μόνο με αυτόν.

 

 

«Παράδειγμα, να γίνει απολύτως αποδεκτή από την άλλη πλευρά, ότι ο τίτλος του πολίτη της κάθε χώρας είναι πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό όμως είναι μια διαδικασία υλοποίησης η οποία περνάει μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Θα το επιχειρήσουμε, αλλά εάν σας πω ότι μπορώ να αλλάξω συνολικά τη συμφωνία, ή έστω να αλλάξω συνολικά αυτά τα δυο άρθρα, δεν θα σας πω την αλήθεια, αυτό αφ’ ης υπεγράφη και κυρώθηκε, δεν είναι δυνατόν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

cnn.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ