Διεθνές συνέδριο για την ανάπτυξη του τουρισμού για ΑμεΑ οργανώνει η Περιφέρεια

Συνέδριο με τίτλο «Καθιστώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοπόρο προορισμό προσβάσιμου τουρισμού για ΑμεΑ και ιατρικού τουρισμού» οργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το Νοέμβριο- Δεκέμβριο του 2018.

 

 

 

Ήδη, μάλιστα, εγκρίθηκε η υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης οργάνωσης και υλοποίησής του με το Περιφερειακό Ταμείο και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πελοποννήσου.

Στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι να επενδύσει περαιτέρω στον εμπλουτισμό των τουριστικών προϊόντων, στην προσέλκυση νέων αγορών στόχων που παρουσιάζουν έντονη δυναμική και στη διεύρυνση συνεργασιών με επαγγελματίες της διεθνούς τουριστικής αγοράς.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την περίοδο Αύγουστος 2018 - Φεβρουάριος 2019 ανέρχεται σε 285.000 ευρώ.

 
Τουρισμός ΑμεΑ

Μάλιστα, όπως αναφέρει στην τεκμηρίωσή της η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεν υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο ή άλλο κεντρικό φορέα. Ακόμα και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού δεν παρέχει πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ομάδα στόχευσης, η οποία μόνο για το 2015 απέδωσε στην τουριστική αμερικανική αγορά 17.3 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια περισσότεροι από 26 εκατομμύρια ενήλικες με αναπηρίες πραγματοποίησαν ταξίδια αναψυχής και επαγγελματικά, υλοποιώντας συνολικά 73 εκατομμύρια ταξίδια. Μεγάλο είναι και το ποσοστό των ατόμων με ιατρικά προβλήματα που αναζητούν προορισμούς για αποθεραπεία και επανόρθωση έπειτα από σοβαρές επεμβάσεις και χρόνια νοσήματα.

Στόχος της Περιφέρειας δεν είναι μόνο η τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσα από το άνοιγμα στην εν λόγω αγορά και την προσέλκυση ολοένα και αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών ΑμεΑ με τις οικογένειες τους, αλλά και η εξασφάλιση παρουσίας της Περιφέρειας σε ευρωπαϊκά δίκτυα πόλεων (ΕΝΑΤ) που προασπίζονται τα δικαιώματα πρόσβασης σε όλους και η δημιουργία κινήτρων και ευαισθητοποίησης των τοπικών επιχειρηματικών ομάδων και των κατοίκων.

Στόχοι

Οι δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομίας της Περιφέρειας μέσα από τη διοργάνωση αυτή στοχεύουν στη:

•Βελτίωση της αναγνωσιμότητας και ελκυστικότητας του προορισμού
•Δημιουργία νέων υποδομών και υπηρεσιών για ιατρικό τουρισμό και ΑμεΑ
•Εγκαθίδρυση της Πελοποννήσου ως ιδανικό προορισμό ιατρικού τουρισμού
•Αύξηση ροής επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους
•Βελτίωση ολόκληρης της διοίκησης του τουριστικού συστήματος
•Δημιουργία ανταγωνιστικής τουριστικής βιομηχανίας
•Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην τοπική οικονομία.

Πρόκειται για ένα συνέδριο όπου αναμένεται να συμμετάσχουν δημόσιοι αλλά και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, τοπικοί και ευρωπαϊκοί φορείς, εκπρόσωποι τουριστικών επιχειρήσεων και δημοσιογράφοι και τουριστικοί συντάκτες από όλο τον κόσμο. Η θεματολογία θα αφορά στην παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών από ανταγωνιστικούς προορισμούς της Ευρώπης, στην παρουσίαση των κριτηρίων επιλογής προορισμών σε σχέση με την προσβασιμότητα και τις απαραίτητες υποδομές, βιωματικές εμπειρίες από ανθρώπους του τουρισμού με κινητικά προβλήματα, προτάσεις σε επιχειρήσεις για τη δημιουργία υποδομών κατάλληλων, επενδυτικές ευκαιρίες για ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού στην Πελοπόννησο.

 
Διεθνές συνέδριο

Η διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου θα έχει πεδίο εφαρμογής σε επιλεγμένες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορίνθιας, Μεσσηνίας και Λακωνίας της Περιφέρειας, βασισμένο σε συνδυασμό μέτρων και ενεργειών που στόχο θα έχουν:

•την ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας όλων των παραγωγικών δυνάμεων, επιχειρήσεων, δημόσιων τοπικών φορέων, αλλά και κατοίκων του εσωτερικού περιβάλλοντος της πόλης, για τη δημιουργία επενδύσεων, υποδομών και υπηρεσιών που θα ανταποκρίνονται στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και προσβάσιμου προορισμού σε όλους και στόχο θα έχουν την ανταγωνιστική παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο

•την εξασφάλιση αυξητικών μεγεθών εισροής επισκεπτών εντός των ορίων της Περιφέρειας σε ορίζοντα πενταετίας και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε να καταστεί η Πελοπόννησος ιδανικός τουριστικός προορισμός για ιατρικό τουρισμό και τουρισμό ΑμεΑ σε όλη τη διάρκεια του έτους

•την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν από την Περιφέρεια, αλλά και τους τοπικούς φορείς και τουριστικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και προβολής του προορισμού σε βασικότερη αγορά στόχευσης του προορισμού, που είναι η γερμανική.
 

tharrosnews.gr