Δημήτρης Παγουρτζής: Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης στο Τέξας

Ελληνικής καταγωγής είναι ο δράστης που σκόρπισε τον θάνατο σε δέκα άτομα και τραυμάτισε άλλα τόσα στο λύκειο Santa Fe High School του Τέξας.

 

 

 

Ο 17χρονος δράστης ονόματι Δημήτρης Παγουρτζής ήταν μαθητής του λυκείου ενώ λίγα λεπτά μετά την επίθεση που εξαπέλυσε συνελήφθη από τις Αρχές.

 

Παρότι ο νεαρός φαίνεται πως ήταν έτοιμος να βάλει τέλος στη ζωή του τελικά παραδόθηκε στις αρχές.

 

Ο κυβερνήτης Greg Abbott δήλωσε πως παραδέχτηκε ότι «δεν είχε το θάρρος να αυτοκτονήσει».

 

Σύμφωνα με τους nytimes o νεαρός δημοσίευσε έργα του μουσικού James Kent, η μουσική του οποίου έχει υιοθετηθεί από νεοναζιστικές ομάδες.

 

Παράλληλα, ο νεαρός δεν είχε «φάκελο» στην αστυνομία αφού όπως παραδέχθηκε ο Abbott «είχε καθαρό ποινικό μητρώο».

 

Φέρεται να σχεδίαζε την επίθεση, από σημειώσεις σε προσωπικά του ημερολόγια -στον υπολογιστή και το κινητό του τηλέφωνο, τα οποία έχει στην κατοχή της η αστυνομία- ενώ είχε αναρτήσει στο Facebook μία μπλούζα που έγραφε «Γεννημένος να σκοτώνει» (Born to Kill).

 

Χρησιμοποίησε όπλα του πατέρα του, όπως είπε ο κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott, για να σκοτώσει 10 ανθρώπους και να τραυματίσει ακόμη 10 σύμφωνα με τις Αρχές.

 

Το περιστατικό δεν συνάδει με το προφίλ του νεαρού όπως το σκιαγράφησαν φίλοι του.

 

Ο 17χρονος ήταν ενας συγκρατημένος νέος, ένας αθλητής που είχε συζητήσει την απόκτηση δικών του όπλων, αλλά δεν είχε δώσει, από όσο είπαν, δείγματα βίαιου χαρακτήρα.

 

Ο π. Στέλιος Σιταρας (Stelios Sitaras) της εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  στο Γκάλβεστον του Τέξας, είπε πως είχε συναντηθεί με τον Παγουρτζή όταν ο νέος αποτελούσε μέλος μίας χορευτικής ομάδας -«Τα Θαλασσοπούλια» σύμφωνα με φωτογραφία στο διαδίκτυο- στο ετήσιο φεστιβάλ της ελληνικής κοινότητας της περιοχής τον Οκτώβριο.

 

Ο ίδιος ανέφερε ότι η οικογένεια Παγουρτζή ανήκουν σε κοντινή ενορία, χωρίς να την κατονομάσει. Είπε ακόμη ότι δεν είχε ακούσει ο νεαρός να έχει κάποιου είδους προβλήματα. «Είναι ένα ήσυχο αγόρι», δήλωσε ο ιερέας. «Δεν θα σκεφτόσουν ποτέ ότι θα έκανε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

 

Οι συμμαθητές του, περιέγραψαν τον Παγουρτζή ως ήσυχο, με αγάπη για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ο οποίος συχνά φορούσε μαύρη καμπαρντίνα με μαύρες μπότες στην τάξη. Επαιξε ποδόσφαιρο στην μικρή ομάδα του σχολείου και χόρευε ως μέλος χορευτικού εκκλησίας.

 

 

Οσοι τον ήξεραν σοκαρίστηκαν από το γεγονός ότι εμπλέκεται στο μακελειό.

 

 

Ο Michael Farina, 17 ετών, είπε ότι μεγάλωσε με τον Παγουρτζή και έπαιζε ηλεκτρονικά παιχνίδια μαζί του. Ανέφερε ότι ο Παγουρτζής γνώριζε πολλά για όπλα και θυμάται να τον ρωτά ποιο να πάρει όταν θα μεγάλωνε.

 

«Είμαι κάπως άναυδος. Δεν είχαμε κάποια ‘προειδοποίηση’», επεσήμανε. Οσο για το ντύσιμο με την μαύρη καμπαρντίνα και τις μαύρες μπότες σχολίασε: «Υποθέτω πως θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα είδος στυλ». Δεν ήταν κάποιος που έμπλεκε σε προβλήματα, είπε και τον περιέγραψε ως έναν «κανονικό μαθητή».

 

Ενας 16χρόνος, ο Tristen Patterson που είπε ότι θεωρεί τον Δ. Παγουρτζή φίλο, ανέφερε ότι ο ύποπτος δράστης είχε ενδιαφέρον για τα όπλα και ηλεκτρονικά παιχνίδια προσομοίωσης πολέμου, αλλά ποτέ δεν είχε μιλήσει σχετικά με το να σκοτώσει ανθρώπους.

 

 

Ακόμη, σημείωσε ότι ο Παγουρτζής δεν έδειξε σημάδια ότι είχε υποστεί κάποιου είδους bullying, αλλά σπάνια μιλούσε για τον εαυτό του. Ορισμένες φορές θα έμπαινε στην τάξη «κάνοντας σαν λίγο λυπημένος. Λίγο υποτονικός…Αλλά ποτέ δεν μιλούσε για το γιατί».

 

H Valerie Martin, δασκάλα του νεαρού στο γυμνάσιο του Σάντα Φε τόνισε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα έκανε κάτι τέτοιο. «Ήταν ήσυχος, αλλά δεν ήταν ήσυχος με ανατριχιαστικό τρόπο».

 

*Με πληροφορίες από nytimes και ekirikas.com

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ