Δημοφιλείς προορισμοί στην Κορινθία για το τριήμερο

Ο Νομός Κορινθίας βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, καταλαμβάνει όμως και ένα μικρό κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας. Πρωτεύουσα του είναι η πόλη της Κορίνθου που αποτελεί και λιμάνι του νομού. Οι κάτοικοι του ασχολούνται με τη γεωργία αλλά και την κτηνοτροφία, κυρίως στα ορεινά. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και γι' αυτό τον λόγο είναι δημοφιλής προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου. Η μικρή απόσταση από την Αθήνα (85 χλμ) κάνει την Κορινθία ιδανική για μονοήμερες αποδράσεις.

 

Ορεινή Κορινθία

Από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς και όχι μόνο προορισμούς είναι η περιοχή της Ορεινής Κορινθίας." Σήμα κατατεθέν" η καταπράσινη Ζήρεια, η οποία είναι πνιγμένη από πυκνά δάση με κάθε λογής δέντρα, όπως δρύς, έλατα, πεύκα ακόμη και καστανιές.

 

Τρίκαλα
Ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της ορεινής Κορινθίας είναι αναμφίβολα το πανέμορφο χωριό των Τρικάλων.Αποτελείται από τρεις συνοικίες που απλώνονται στις κατάφυτες ανατολικές πλαγιές του οροπεδίου της Ζήρειας.Τα Κάτω Τρίκαλα (900 μ.),τα Μεσαία Τρίκαλα (1000 μ.) και τα Άνω Τρίκαλα (1.100 μ.).

 

Χωριά Φενεού - Γκούρα - Καρυά  
Τα γραφικά ορεινά χωριά είναι χτισμένα γύρω από τον κατάσπαρτο κάμπο της κοιλάδας του Φενεού,μέσα στην ηρεμία και τους ήχους της φύσης. Ανέγγιχτα ακόμα από τον μαζικό τουρισμό αποτελούν έναν πιο χαμηλού προφίλ χειμερινό προορισμό από ότι τα πολυσύχναστα Τρίκαλα.

 

Χωριά Στυμφαλίας 
Η περιοχή της Στυμφαλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική μυθολογία και την πασίγνωστη ομώνυμη λίμνη. Διαθέτει μεγάλο πλούτο σε φυσικές ομορφιές και προτείνεται σε όσους προτιμούν τον εναλλακτικό τουρισμό και τις αποδράσεις στην ηρεμία της φύσης.

 

Κόρινθος

Η πόλη της Κορίνθου αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου και είναι πρωτεύουσα του Ν. Κορινθίας. Αριθμεί περίπου 30.000 κατοίκους και είναι η τρίτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Πελοποννήσου, ενώ θεωρείται και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Περιφέρειας.

 

Λουτράκι
Το κοσμοπολίτικο Λουτράκι είναι ίσως η πιο φημισμένη και τουριστική πόλη του Νομού Κορινθίας. Απέχει 81 χλμ. από την Αθήνα και 8 χλμ  από την Κόρινθο. Κάθε χρόνο και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνεται πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, τόσο από την Ελλάδα όσο κι από το εξωτερικό.

 

Ξυλόκαστρο

Το Ξυλόκαστρο είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ν. Κορινθίας με περίπου 15.500 κατοίκους ενώ βρίσκεται 40 χλμ.βορειοδυτικά της Κορίνθου και 120 χλμ. μακριά από την Αθήνα. Στην πόλη λειτουργούν όλες οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες αλλά και κέντρο υγείας.

 

Κιάτο

Η πόλη του Κιάτου βρίσκεται 22 χλμ. δυτικά της Κορίνθου και αριθμεί 9.812 κατοίκους. Η οικονομία βασίζεται κυρίως στο εμπόριο λόγω του λιμανιού της πόλης, αλλά και στην γεωργία καθώς γύρο της υπάρχουν εύφορα εδάφη στα οποία καλλιεργούνται κυρίως αμπέλια και εσπεριδοειδή.

 

Βραχάτι

Το Βραχάτι είναι παραλιακή κωμόπολη με περίπου 3.300 κατοίκους. Βρίσκεται πάνω στην παλιά εθνική οδό  Κορίνθου - Πατρών,  12 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας του νομού και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της περιοχής ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Νεμέα

Μεσόγεια κωμόπολη της Κορινθίας που είναι ευρέως γνωστή τόσο για τον αρχαιολογικό της χώρο όσο και για τους αμπελώνες της. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μυθολογία και τον περίφημο άθλο του Ηρακλή. Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος με μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

 

Λουτρά Ωρ. Ελένης-Αλμυρή

Τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό του Ν.Κορινθίας και βρίσκεται 9 χλμ. νοτιοανατολικά του Ισθμού της Κορίνθου, πάνω στην ε.ο. Ισθμού - Επιδαύρου. Όπως μαρτυρά το όνομα και σύμφωνα με τον μύθο, στις ιαματικές πηγές της περιοχής έκανε το λουτρό της η βασίλισσα της Σπάρτης Ωραία Ελένη.

 

Κόρφος

Ο Κόρφος είναι ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται όλο και πιο πολύ τουριστικά, με ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και καταστήματα για φαγητό και ποτό. Φιλόξενη διαμονή, πεντακάθαρη θάλασσα, αλλά και πολύ πράσινο από τα πεύκα που κυριαρχούν σε όλη την περιοχή.

 

Αγ. Θεόδωροι

Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι παραθαλάσσια κωμόπολη της Κορινθίας στο βορειοανατολικό άκρο του νομού και αριθμεί περίπου 6.000 μόνιμους κατοίκους. Λόγω της μικρής απόστασης από την πρωτεύουσα (65 χλμ.) αλλά και των συχνών δρομολογίων του προαστιακού, πολλοί Αθηναίοι  μετατρέπουν τα εξοχικά τους σε μόνιμες κατοικίες.