Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης προηγείται στην Άγκυρα, με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. 

 

 

Ο Μανσούρ Γιαβάς, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό 49,1%, μία μονάδα περισσότερη από τον Μεχμέτ Οζασεκί, τον πρώην υπουργό και υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), με καταμετρημένο κάτι λιγότερο από το 50% των ψήφων. Αν επιβεβαιωθεί η νίκη του Γιαβάς θα είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χάνει την πρωτεύουσα από τότε που ήρθε στην εξουσία. 

 

 

Στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (AKP) προηγείται με ποσοστό 50,1%, έναντι 47,3% του Εκρέμ Ιμάμογλου, με καταμετρημένο το 80% των ψήφων.

 

 

Στην Μπούρσα (Προύσα) προηγείται ο υποψήφιος του AKP Αλινούρ Ακτάς με ποσοστό 49,8% ενώ στη Σμύρνη και την Αντάλια προηγούνται οι υποψήφιοι του CHP Τουντς Σογιέρ και Μουχιτίν Μποτζέκ.

 

 

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 57,97%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

 

 

Σε εθνικό επίπεδο, το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με περισσότερες από τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, όπως μεταδίδει το Anadolu.

 

 

Με καταμετρημένο το 50,3% των ψήφων το AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 46,8%, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), κερδίζει το 31,3%.

 

 

Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.

 

 

Νεκροί και επεισόδια 

 

Οι εκλογές πάντως αμαυρώθηκαν από επεισόδια, στα νοτιοανατολικά και την Κωνσταντινούπολη. Στη Μαλάτια, ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο μέλη του μικρού ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας.

 

 

Στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν –και ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση– αφού δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια ενός καυγά μεταξύ αντιπάλων υποψηφίων, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή. Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια που σχετίζονται με τις εκλογές στα νοτιοανατολικά, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

 

Στη συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε όταν 15 άνδρες συνεπλάκησαν, σε μια φιλονικία μεταξύ υποψηφίων, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας.

 

 

«Το στοίχημα του Ερντογάν»

 

Οι τοπικές εκλογές αποτελούν το πρώτο εκλογικό τεστ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο πριν από εννέα μήνες -μια εκλογική νίκη που έδωσε στον Τούρκο πρόεδρο διευρυμένες εξουσίες εν μέσω μιας οικονομικής «θύελλας» με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

 

 

Ακριβώς επειδή οι τοπικές εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη ύφεσή της εδώ και 10 χρόνια και με την ανεργία να αυξάνεται, αποτελεί μια μεγάλη δοκιμασία για τον Ερντογάν.

 

 

Όπως δήλωσε χτες ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, στις εκλογές αυτές διακυβεύεται «η επιβίωση του έθνους». Κάλεσε, μάλιστα, τους ψηφοφόρους να «θάψουν στις κάλπες τους εχθρούς της χώρας».

 

 

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση καλούσε τους ψηφοφόρους να εκμεταλλευτούν την εκλογική διαδικασία -τη μόνη που προβλέπεται στην Τουρκία έως το 2023- για να τιμωρήσει την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.

 

 

Πολλοί αναλυτές σημείωσαν μάλιστα ότι οι τοπικές αυτές εκλογές ισοδυναμούν με ένα δημοψήφισμα για τις πολιτικές του Ερντογάν μετά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες είχε υποσχεθεί μια «νέα Τουρκία».

 

 

Ενδεικτικός για τη σημασία που έχει η σημερινή εκλογική διαδικασία για τον 65χρονο Τούρκο πρόεδρο είναι εξάλλου ο μεγάλος αγώνας που έκανε κατά την προεκλογική εκστρατεία, με 102 προεκλογικές συγκεντρώσεις σε 50 μέρες.

 

 

Επίσης μόνο προχθές και χθες εκφώνησε όχι λιγότερες από 14 ομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

 

cnn.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ