Διπλωματικό «πόκερ» για την πΓΔΜ: Στήριξη Ζάεφ από την Άγκυρα μετά την αντίδραση της Μόσχας

Μερικές μόλις ώρες μετά την παρέμβαση της Μόσχας για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, στο «χορό» των δηλώσεων μπήκε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που εκφράζει -με μια μικρή καθυστέρηση- τη στήριξή του στα Σκόπια για πλήρη ένταξη της χώρας σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.

 

 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

 

 

«Η Τουρκία αναγνωρίζει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με το συνταγματικό της όνομα από την ίδρυσή της. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την φιλική χώρα “Μακεδονία” για την ευημερία και την ασφάλειά της αλλά και για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε κάνουμε και μέχρι σήμερα».

 

 

Σε αντίθεση με το Κρεμλίνο, φαίνεται ότι η Άγκυρα συντάσσεται με την κυβέρνηση Ζάεφ αλλά και τους δυτικούς -Ευρωπαίους και Αμερικανούς- θεωρώντας ότι το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα έδειξε όντως πως η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τη χαμηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

 

 

 

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε χτες «άκυρο» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς δεν προσήλθε στις κάλπες το 50% του εκλογικού σώματος.

 

 

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, η Ρωσία καταφέρεται εναντίον της Δύσης και ειδικότερα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατηγορώντας τους για παρέμβαση στα εσωτερικά Σκοπίων και Αθήνας και προϊδεάζει για τα επόμενα βήματα.

 

 

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συζητήσεων ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα θα εξεταστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

 

 

Από την άλλη πλευρά μία σειρά κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η Ουάσινγκον έσπευσαν να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της Κυριακής καλώντας τις δύο πλευρές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό στα επόμενα βήματα και στην κύρωση της συμφωνίας.

 

 

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για ανάμειξη στο δημοψήφισμα ενώ χθες ήταν σειρά του Γραμματέα του ΝΑΤΟ να επαναλάβει ότι ο μόνο τρόπος ένταξης της πΓΔΜ στη συμμαχία είναι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

 

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ξεκάθαρο.

 

 

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αντιπαράθεση Δύσης – Μόσχας θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα ενώ ήδη η κατάσταση τόσο στην πΓΔΜ όσο και στο Κοσσυφοπέδιο συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη χθεσινή συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Σερβίας, Βαλντιμίρ Πούτιν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

 

Πηγή: cnn.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ