Αν είστε πάνω από 45, κάντε εξέταση γι’ αυτόν τον καρκίνο, λένε οι ειδικοί

Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος καρκίνου γενικά αυξάνεται, με περισσότερους από εννέα στους δέκα καρκίνους να διαγιγνώσκονται σε άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω.

 

Αυτό μπορεί να μοιάζει ένα τρομακτικό στατιστικό, αλλά μπορεί επίσης να είναι κίνητρο, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητες ανάρρωσης μέσω έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

 

Ειδικότερα, οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι για καρκίνο υποστηρίζονται και συνιστώνται από ειδικούς, επειδή βοηθούν στον εντοπισμό του καρκίνου σε πρώιμα στάδια, όταν και μποροεί να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά.

 

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καθοδήγηση των ειδικών, υπάρχει ένας καρκίνος ιδιαίτερα που είναι σώφρον να ξεκινήσετε να σχετικές εξετάσεις νωρίτερα από ό,τι νομίζετε.

 

Εάν είστε άνω των 45 ετών, θα πρέπει να κάνετε έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου

 

Στις 18 Μαΐου, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ (USPSTF) εξέδωσε νέες συστάσεις για τις εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου, δημοσιεύοντας τις σχετικές οδηγίες στο περιοδιό JAMA.

 

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οποιοσδήποτε 45-75 ετών θα πρέπει να κάνει εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

 

Σύμφωνα με μια μελέτη του Φεβρουαρίου του 2021, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου σε ενήλικες ηλικίας 40 έως 49 ετών αυξήθηκε σχεδόν κατά 15% από το 2002 έως το 2016. Και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ αναφέρει ότι σχεδόν το 94% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίζονται σε άτομα 45 ετών και άνω.

 

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι προηγούμενες οδηγίες για έναρξη εξετάσεων ήταν για άτομα άνω των 50 ετών

 

Η νέα οδηγία για εξετάσεις «από την ηλικία των 45 ετών και πάνω» είναι χαμηλότερη από την προηγούμενη του ίδιου οργανισμού υγείας των ΗΠΑ. Το 2016, η USPSTF ανέφερε ότι η εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού πρέπει να ξεκινάει στην ηλικία των 50.

 

«Πιστεύουμε ότι ξεκινώντας τις εξετάσεις από την ηλικία των 50 ετών, αποτρέπουμε περίπου 50 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου ανά 1.000 άτομα και αποφεύγουμε περίπου 25 θανάτους. Εάν πέσουμε στην ηλικία των 45 ετών, θα αποτρέψουμε δύο ή τρεις επιπλέον περιπτώσεις και ίσως έναν θάνατο» είπε ο δρ. Michael Barry, αντιπρόεδρος της USPSTF. «Θεωρούμε ότι ήταν αρκετά σημαντική αυτή η διαφορά ώστε να αλλάξουμε τη σχετική οδηγία στην ηλικία των 45 ετών».

 

Πηγές: https://edition.cnn.com, https://seer.cancer.gov, https://www.webmd.co...