Έκρηξη σημειώθηκε στη νέα σαρκοφάγο του Τσερνόμπιλ που προστατεύει τον τέταρτο αντιδραστήρα – Κανονικά τα επίπεδα ραδιενέργειας
Επίθεση από ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κέλυφος προστασίας από τη ραδιενέργεια του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ τη νύχτα, δήλωσε την Παρασκευή (14/02), ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Το Τσερνόμπιλ ήταν ο τόπος της χειρότερης μη στρατιωτικής πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο, όταν ένας από τους τέσσερις αντιδραστήρες του εξερράγη το 1986. Αυτός ο αντιδραστήρας τώρα περιβάλλεται από ένα προστατευτικό κέλυφος, γνωστό και ως σαρκοφάγο, για να συγκρατήσει την παρατεταμένη ακτινοβολία.
Το ρωσικό drone χτύπησε το προστατευτικό της κατεστραμμένης μονάδας ισχύος στο εργοστάσιο, προκαλώντας πυρκαγιά που έκτοτε έχει σβήσει, είπε.
«Μέχρι τώρα, τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχουν αυξηθεί και παρακολουθούνται συνεχώς», είπε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι μια αρχική εκτίμηση διαπίστωσε σημαντικές ζημιές.
«Η μόνη χώρα στον κόσμο που επιτίθεται σε τέτοιες τοποθεσίες, καταλαμβάνει πυρηνικούς σταθμούς και διεξάγει πόλεμο χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες είναι η σημερινή Ρωσία», είπε.
Η είδηση είναι πρώτη σήμερα στα ουκρανικά δελτία ειδήσεων, πριν και από τις αμερικανικές πιέσεις για τερματισμό του πολέμου.
AP
Οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, κατηγορούν τους Ουκρανούς για επίθεση με βλήματα πυροβολικού σε θερμοηλεκτρικό σταθμό που ελέγχουν οι δυνάμεις κατοχής στη νότια Ουκρανία, κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Εγκάθετοι των Ρώσων τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην πόλη Ενερχοντάρ σημειώθηκε αργά την Πέμπτη και άφησε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους χωρίς ρεύμα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά, όμως τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εσωτερικό και το εξωτερικό του Τσερνόμπιλ παραμένουν σε σταθερά και κανονικά επίπεδα. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα, τόνισε η ΙΑΕΑ.
Υπενθυμιζουμε ότι:
Η πόλη Πρίπιατ παραμένει μια πόλη – φάντασμα, 38 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα που έγινε σαν σήμερα, στις 26 Απριλίου του 1986. Το Πρίπιατ βρίσκεται στα εδάφη της Ουκρανίας, δίπλα στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας και αποτέλεσε την ένατη κατά σειρά πυρηνική “εστία” εργαζομένων στη Σοβιετική Ένωση, ώστε να εξυπηρετήσει τον κοντινό σταθμό ενέργειας του Τσερνόμπιλ που βρισκόταν στην ομώνυμη, μικρότερη πόλη.
Από την εκκένωση και μετά, το απόγευμα της 27ης Απριλίου 1986, την επομένης μέρας της καταστροφής δηλαδή, τα πάντα είναι ερημωμένα. Σύμφωνα με έρευνες η πόλη και η ευρύτερη ζώνη θα μπορούν να είναι πλέον κατοικήσιμα εδάφη ξανά μετά τον παρόντα αιώνα, αν και ελάχιστοι κάτοικοι, περίπου 100 ηλικιωμένοι, έχουν επιστρέψει στις πρώην οικίες τους, στην περιοχή.