Εμβολιασμοί: Γιατί οι 70άρηδες και οι υγειονομικοί έγιναν «πρωταθλητές» στην κούρσα της «Ελευθερίας»

Σχεδόν 6 στους 10 πολίτες ηλικίας 60 χρόνων και άνω έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό του 58% που αποτελούν οι... θωρακισμένοι πολίτες θα ανέλθει στο 73% αν συμπεριληφθούν και τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Ειδικότερα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, έχουν ως εξής:

-Οι πολίτες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 63% και με κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 68%

-Οι πολίτες 80-84 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 64% και με τα ραντεβού φτάνουν στο 69%

-Οι πολίτες 75-79 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 73% και με τα ραντεβού φτάνουν στο 80%

-Οι πολίτες 70-74 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 59% και με τα ραντεβού φτάνουν στο 75%

-Οι πολίτες 65-69 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 42% και με τα ραντεβού φτάνουν στο 75%

-Οι πολίτες 60-64 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 54% και με τα κλεισμένα ραντεβού φτάνουν στο 68%

-Οι πολίτες 55-59 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 23% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουν στο 62%

-Οι πολίτες 50-54 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 17% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουν στο 57%

-Οι πολίτες 45-49 χρόνων έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 11% και με κλεισμένα ραντεβού φτάνουν στο 50%

Το...σπριντ των 70άρηδων για την «Ελευθερία»

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους, υπάρχει μια ηλικιακή ομάδα που αναδεικνύεται σε...πρωταθλήτρια ραντεβού και εμβολιασμών: πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα 75 – 79 χρόνων, για την οποία είπε «είναι η καλύτερη ηλικιακή ομάδα από πλευράς συμμετοχής, το 73% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% εάν συμπεριλάβουμε και τα ραντεβού». Στα ίδια εξαιρετικά επίπεδα θα τη συναγωνίζεται σε λίγες εβδομάδες και η ηλικιακή ομάδα 70 – 74 χρόνων, όπου έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 59% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 75% με τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι δύο ομάδες έχουν ενταχθεί στην εμβολιαστική εκστρατεία τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου.

Η...απόσταση που έχουν διανύσει τα άτομα ηλικίας 70-79, αφήνοντας πίσω τους με αισθητή διαφορά τους ηλικιωμένους άνω των 80 χρόνων, αιφνιδίασε ευχάριστα τους ειδικούς. Όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, εμβολιάστηκαν σχεδόν συντεταγμένα ωφελώντας πρωτίστως τους εαυτούς τους αλλά και το σύστημα υγείας, το οποίο κατέγραψε μείωση στους ασθενείς αυτής της ηλικίας.

 

Το ότι πρόκειται για άτομα ενεργά, με υποχρεώσεις σε πολλές περιπτώσεις για τη φροντίδα των εγγονιών τους, και που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν να ζουν έχοντας διασφαλίσει την ελευθερία τους έναντι του κορωνοϊού θεωρείται βασικός παράγοντας που τους οδήγησε στον μονόδρομο του εμβολιασμού. Υποδηλώνει επίσης το αποτέλεσμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των 70άρηδων προς την επιστήμη ή και προς τους επαγγελματίες υγείας που τους παρακολουθούν για τη διαχείριση χρόνιων ή μη προβλημάτων υγείας.

Αντίθετα, στην επόμενη ηλικιακή ομάδα, των 80 και άνω, υπάρχει απαντάται συχνότερα η παραίτηση από τη ζωή αλλά και προβλήματα υγείας που ίσως καθιστούν δυσχερέστερο τον εμβολιασμό εκτός σπιτιού. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτήν την ομάδα το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 63-64% επί τουλάχιστον έναν μήνα όπως και τα επιπλέον ραντεβού που έχουν κλειστεί σταθερά στο 5%. Σε αυτήν την κατηγορία που έχει δυνατότητα εμβολιασμού από τον περασμένο Ιανουάριο το ποσοστό αυτό είναι ήδη η «οροφή».

 

Πρόκειται για μεγάλη διαφοροποίηση στη συγκεκριμένη – κρίσιμη- επαγγελματική κατηγορία, σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο τα σχετικά ποσοστά ήταν πολύ πιο χαμηλά. Ενδεικτικά, οι εμβολιασμένοι νοσηλευτές δεν ξεπερνούσαν το 40%.

 

Πώς θωρακίστηκαν οι υγειονομικοί

Σημαντική εμβολιαστική κάλυψη έχει επιτευχθεί πλέον μέσα στα νοσοκομεία, με τους επαγγελματίες υγείας να έχουν θωρακιστεί έναντι του κορωνοϊού, δίνοντας με τη στάση τους ξεκάθαρο πια μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.

Το ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό 82% και στα ιδιωτικά στο 88%.

Το νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό 63% και στα ιδιωτικά στο 62%. Το λοιπό προσωπικό στο ΕΣΥ είναι εμβολιασμένο σε ποσοστό 60% και στα ιδιωτικά στο 63%.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ