Εμβολιασμός: «Ανοίγει» η πλατφόρμα για τις ηλικίες 50 έως 59 ετών

Στην ηλικιακή ομάδα των 50 έως 59 ετών παραδίδεται διαδοχικά εντός της εβδομάδας η «σκυτάλη» των ραντεβού εμβολιασμού, ενώ την ίδια ώρα η χώρα αναμένει εντός του προσεχούς διμήνου σημαντικό όγκο παραλαβών σε εμβόλια κατά του κορωνοϊού -περιλαμβανομένων 4,5 εκατομμυρίων δόσεων της Pfizer.

 

Κατά την ενημέρωση επί του εθνικού σχεδίου εμβολιαστικής κάλυψης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισήμανε πως από την πρώτη ημέρα έναρξης των εμβολιασμών, την 27η Δεκεμβρίου, έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2.530.000 εμβολιασμοί.

 

Τουλάχιστον τη μία δόση έχουν λάβει 1.760.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό της τάξεως του 7,35%.

 

Ως προς τις επόμενες ομάδες που μπορούν να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού, βάσει της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 55-59.

 

Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50-54.

 

Ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε πως από την Παρασκευή 16 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, και όπως ανέφερε έως σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού περίπου 153.000 άτομα.

 

Η συγκεκριμένη ομάδα εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 800.000 άτομα.

 

Αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο έχει μπει στον «πάγο» έως ότου ανακοινωθούν οι εισηγήσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «πιθανόν ο εμβολιασμός με Johnson & Johnson να ξεκινήσει μέσα στον Μάιο».

 

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος ανέφερε ότι οι ακυρώσεις ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ελαφρά αυξημένες σε σχέση με τα άλλα εμβόλια, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού είναι για το σκεύασμα της AstraZeneca.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ