'Επεσε η αυλαία στους φυσικούς πλειστηριασμούς - Σε «ηλεκτρονικό σφυρί» 262 ακίνητα σήμερα

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται καθημερινά οι πλειστηριασμοί που εντάσσονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Συλλόγου των Συμβλολαιογράφων, καθώς σήμερα μπαίνει οριστικό τέλος στους φυσικούς πλειστηριασμούς, και πλέον κανένας πλειστηριασμός δεν θα πραγματοποιείται στα Ειρηνοδικεία.

 

 

Όλοι οι πλειστηριασμοί θα μεταπέσουν σταδιακά όλοι στο ηλεκτρονικό σύστημα και ήδη στην ιστοσελίδα των συμβολαιογράφων έχουν αναρτηθεί ήδη 2.227 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από 1.859 την προηγούμενη εβδομάδα. Για σήμερα είναι προγραμματισμένοι 262 πλειστηριασμοί, στους οποίους περιλαμβάνονται και ακίνητα επιχειρηματιών. 

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων μέχρι τον Ιούνιο πάνω από 5.000 πλειστηριασμοί θα έχουν αναγγελθεί για να διενεργηθούν ηλεκτρονικά. Τη γρήγορη μετάπτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα διευκολύνει πλέον η σύμπτυξη των προθεσμιών που προβλέφθηκε στον τελευταίο νόμο για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, από τους τρεις μήνες σε είκοσι μέρες. Το στοκ των ακινήτων που εκκρεμούν να πλειστηριαστούν εντός του 2018 εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 10.000 και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό τον στόχο έχουν θέσει και οι τράπεζες μετά τις πιέσεις του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Κρίσιμο θέμα για τους θεσμούς είναι να υπάρχει κανονική ροή πλειστηριασμών κάθε μήνα σε όλες τις περιφέρειες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η κανονικότητα πανελλαδικά.

 

Για την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών στις τοπικές περιφέρειες, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή στις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να περιοριστούν ή να αποτραπούν φαινόμενα αναστολής των πλειστηριασμών εξαιτίας τοπικιστικών συμφερόντων ή συμπεριφορών.

 

Ηδη πάντως οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα προχωρούν στην πιστοποίηση των μελών τους, προκειμένου να μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με στοιχεία των συλλόγων μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί και εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πάνω από 200 συμβολαιογράφοι, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τους 400.

 

Πηγή:Η Καθημερινή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ