Επίθεση του ΥΠΕΞ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έκθεση-ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί το ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του για την έκθεση-ράπισμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία βγάζει στη σέντρα την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, μετά το Ευρωκοινοβούλιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντόπισε και άλλο «εχθρό» και αυτή τη φορά επιτίθεται στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

«⁠Η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα» αναφέρει το ΥΠΕΞ.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα».

 

Υπενθυμίζεται ότι στις 46 σελίδες της έκθεσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται εκτενώς την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, θέτοντας προ των ευθυνών της την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και στην Ελευθερία του Τύπου, κάνοντας λόγο για πιέσεις σε ΜΜΕ «για να μην κάνουν κριτική στην κυβέρνηση», ενώ παράλληλα γίνεται λόγος και για χιλιάδες υποθέσεις διαφθοράς.

 

Πρωτοφανής επίθεση του ΥΠΕΞ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έκθεση-ράπισμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

 

«Η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος.

 

Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα.

 

Αν και αναγνωρίζεται σε πολλά επίπεδα η πρόοδος σε σχέση με την προστασία δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ⁠η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα.

 

Διαχρονικά, οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτονταν σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν.

 

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής τους».

 

 

«Είδα παλαιστινιακές σημαίες και τη σύλληψη 108 φοιτητών»

 

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ακυρώθηκε η συναυλία του στο Columbia – «Είδα παλαιστινιακές σημαίες και τη σύλληψη 108 φοιτητών»

 

Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Columbia, καθώς το πανεπιστήμιο αποφάσισε μετά τις συλλήψεις φοιτητών που διαδήλωναν υπέρ του λαού της Παλαιστίνης, την προσωρινή διακοπή των δια ζώσης μαθημάτων και την αναστολή των εκδηλώσεων.

 

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με μια συγκλονιστική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook εξηγεί τους λόγους που ακυρώνεται η προγραμματισμένη του συναυλία και περιγράφει τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ και το μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα.

 

Όπως επισυμαίνει, τις τελευταίες ημέρες γίνονται ασταμάτητες, 24ωρες διαδηλώσεις μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, με παλαιστινιακές σημαίες, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν όχι μόνο καθηγητές του Columbia προς υποστήριξη των φοιτητών τους, αλλά και φοιτητές σε αρκετά άλλα πανεπιστήμια (πχ Berkeley, Boston University, MIT, University of California, NYU, University of North Carolina).

 

Αναλυτικά τι αναφέρει στην ανάρτησή του

 

«Ακύρωση συναυλίας στο Columbia, 22/4/2024

 

Οι τελευταίες μέρες ήταν αρκετά ιδιαίτερες στη Νέα Υόρκη. Μένω δίπλα στο Columbia και παρακολούθησα από κοντά τα γεγονότα.

 

Είδα την «κατάληψη» του campus από τους φοιτητές, την είσοδο σε αυτό της αστυνομίας (η πρώτη μετά το 1968) και τη σύλληψη 108 φοιτητών μετά από εντολή της προέδρου του πανεπιστημίου.

 

Είχε προηγηθεί την προηγουμένη η «ανάκριση» της από την επιτροπή εκπαίδευσης της Βουλής, όπου ανάμεσα σε άλλα τής έγινε η παρατήρηση ότι δεν διδάσκεται αρκετά η Βίβλος στο πρόγραμμα σπουδών και ρωτήθηκε σοβαρά αν η ίδια επιθυμεί να καταραστεί ο Θεός το Columbia, με την πρόεδρο να απαντά εξίσου σοβαρά «Όχι, δεν θα το ήθελα.

 

Είδα επίσης τις ασταμάτητες, 24ωρες διαδηλώσεις μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, με τα συνθήματα, τις παλαιστινιακές σημαίες και μαντίλες που βλέπεις παντού στην πόλη, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων καθηγητών του Columbia προς υποστήριξη των φοιτητών τους.

Ταυτόχρονα, έγιναν 47 συλλήψεις φοιτητών στο Yale, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται και σε αρκετά άλλα πανεπιστήμια (πχ Berkeley, Boston University, MIT, University of California, NYU, University of North Carolina).

 

Από σήμερα το πρωί λοιπόν, το Columbia απαγόρευσε την είσοδο στο campus, τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά, το πανεπιστήμιο λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι εκδηλώσεις του αναστέλλονται.

 

Παρά λοιπόν την πεποίθησή μου ότι το τραγούδι δεν πρέπει να σταματά ποτέ, τα πιο πάνω μέτρα έκαναν αδύνατη την πραγματοποίηση της συναυλίας. Ζητώ συγνώμη από όσους ακροατές και όσες ακροάτριες ταλαιπωρήθηκαν.

 

– Η ομιλία και η συναυλία στο UCLA (26 και 27/4) φαίνεται ότι θα γίνουν κανονικά».

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ