Έρευνα δείχνει τους πραγματικούς λόγους που πεινάτε συνέχεια

Η πείνα αποτελεί ένα καθημερινό γεγονός στην ζωή ενός ανθρώπου, όμως αρκετές φορές δεν ελέγχεται σωστά και θα μπορούσατε να καταλήξετε σε ανεπιθύμητες, περιττές επιθυμίες, που θα σας προσθέσουν κιλά και θα σας δημιουργήσουν προβλήματα υγείας.

 

Αν νιώθετε ότι πεινάτε συνέχεια και δεν ξέρετε τι να κάνετε, συνεχίστε την ανάγνωση για να δείτε τους πραγματικούς λόγους και να λύσετε το πρόβλημα.

 

Δίψα 

 

Η δίψα μπορεί να εκληφθεί ως πείνα, καθώς το σώμα μερικές φορές επεξεργάζεται τη δίψα με τον ίδιο τρόπο που επεξεργάζεται την πείνα. Το νερό που πίνετε επηρεάζει άμεσα το αίσθημα της πληρότητας (κορεσμού) κατά τη διάρκεια της ημέρας, γι αυτό και δεν πρέπει να περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό. 

 

Έλλειψη γευμάτων πλούσιων σε ίνες

 

Οι φυτικές ίνες μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα πληρότητας και να σας κρατήσουν πολλές ώρες χορτάτους. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. 

 

Κατανάλωση λανθασμένων υδατανθράκων 

 

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Η σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά είναι απαραίτητοι σε μια υγιεινή διατροφή. Αντίθετα, οι απλοί υδατάνθρακες θα πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά, γιατί μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της ινσουλίνης, μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας έτσι το αίσθημα της πείνας.

 

Συναισθηματική διατροφή 

 

Αν κάθε φορά που νιώθετε συγκίνηση ή έχετε στρες παίρνετε ένα μπισκότο από το βάζο, τότε χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν δεκανίκι. Ίσως είχατε μια ιδιαίτερα αγχωτική μέρα, και ένα γλυκό μπορεί να σας χαρίσει μια στιγμιαία ικανοποίηση. Ίσως το πρόβλημα βρίσκεται πιο βαθιά και έρχεται το φαγητό να καλύψει αυτό το κενό. Τι πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε από τη συναισθηματική υπερφαγία; Μπορεί να ακούγεται παρωχημένο, αλλά το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε ότι τρώτε για να καλύψετε κάποιο συναίσθημα και επίσης να μάθετε το γιατί. Άρα το πρώτο που πρέπει να κάνετε όταν θέλετε να φάτε είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας εάν πεινάτε πραγματικά ή απλώς συμβαίνει κάτι άλλο.

 

Δεν κοιμάστε αρκετά 

 

Το να μην κοιμάστε σωστά τη νύχτα, μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε, ειδικά εάν κοιμάστε λιγότερο από επτά ώρες. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης και υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης. Τόσο η λεπτίνη όσο και η γκρελίνη μπορεί να είναι το κέντρο του λόγου για τον οποίο η στέρηση ύπνου συνδέεται με την υπερβολική αύξηση βάρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology κατέγραψε τις συνήθειες ύπνου, τις διατροφικές επιλογές και άλλες πτυχές του τρόπου ζωής πάνω από 60.000 γυναικών. Η μελέτη σημείωσε ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα, είχαν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 15 τοις εκατό και 30 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να πάρουν 30 κιλά, σε σύγκριση με εκείνες που κοιμόντουσαν επτά ώρες κάθε βράδυ.

 

Διαβήτης / Υπερδραστήριος θυρεοειδής 

 

 

Υποκείμενες καταστάσεις όπως ο διαβήτης και ένας εξαιρετικά ενεργός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσουν πείνα, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να σας κάνουν να αισθάνεστε πεινασμένοι όλη την ώρα. Παράλληλα με την αυξημένη δίψα και τη συχνή ούρηση, η αυξημένη πείνα μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαβήτη. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι υπερθυρεοειδισμού, που συνοδεύετε επίσης με αύξηση του καρδιακού ρυθμού, αίσθημα νευρικότητας, ακόρεστη πείνα.