Έρχεται νέο «χαράτσι» στις σακούλες

Την επιβολή νέου «χαρατσίου» στη χρήση της πλαστικής σακούλας εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο μελετάει το ενδεχόμενο επέκτασης του περιβαλλοντικού τέλους και σ’ άλλες κατηγορίες σακούλας.

 

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει την επιβολή τέλους στις σακούλες που παρέχονται από τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και τις λαϊκές αγορές.

 

Τα παραπάνω σχέδια απορρέουν από την αδυναμία του κράτους να εισπράξει το περιβαλλοντικό τέλος από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

 

Κι αυτό, διότι οι λεπτές σακούλες, οι οποίες επιβαρύνονται με το τέλος, έχουν αντικατασταθεί από μεγαλύτερου πάχους, οι οποίες παρότι τιμολογούνται δεν επιβαρύνονται με το περιβαλλοντικό τέλος.

 

«Υπάρχει εθνική πολιτική και πολιτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν θέλω να προτρέξω» ήταν η πρώτη αντίδραση του αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος προανήγγειλε την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου τον προσεχή Ιούνιο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλος, αντιστοιχούσαν έως και 363 σακούλες σε κάθε καταναλωτή, ετησίως. Πλέον, η συγκεκριμένη αναλογία έχει υποχωρήσει στις 90 σακούλες ανά άτομο.

 

Όσον αφορά το περιβαλλοντικό τέλος, τα συνολικά έσοδα κινήθηκαν μόλις στα 2,85 εκατ. ευρώ το 2019, παρότι το 2018 – πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου – ανέρχονταν σε 15 εκατ. ευρώ.

 

Αυτή η ραγδαία μείωση εξηγείται από την αντικατάσταση των πλαστικών τσαντών από άλλες, μεγαλύτερου πάχους, οι οποίες προς το παρόν δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος.

 

ethnos.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ