Εύβοια: Δεύτερη ημέρα αγωνίας

Συνεχίζεται για ακόμη μία ημέρα η μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης με τις φλόγες στην Εύβοια. 

 

Η φωτιά ξέσπασε χθες τα ξημερώματα στην περιοχή Αγριλίτσας και πήρε μεγάλες διαστάσεις εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων που δυσκόλευαν το έργο των πυροσβεστών και συνεχίζει μέχρι αυτήν την ώρα το καταστροφικό της έργο στην κεντρική Εύβοια.

 

Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά ΠλατανιάΚοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη, ενώ στην περιοχή επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, στρατός και εθελοντές.

 

Από το πρωί, εν τω μεταξύ, συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης αεροσκάφη και ελικόπτερα. Σημειωτέον ότι ήδη έχει φτάσει και βρίσκεται σε ετοιμότητα και ιταλικό αεροσκάφος, ενώ αναμένεται ένα ακόμη από την Ιταλία και ενδέχεται να καταφτάσουν στη χώρα και δύο ισπανικά αεροσκάφη. 

 

Χθες το βράδυ, αποφασίστηκε η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης ανάμεσα στο πύρινο μέτωπο και τα Ψαχνά Εύβοιας, η οποία απέδωσε, καθώς ανακόπηκε η πορεία της φωτιάς.

 

Πλέον, οι προσπάθειες των πυροσβεστών εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν σπεύσει και στο χωριό Πλατανιά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

 

Οι πυρόπλυκτες περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς χθες δόθηκε εντολή για εκκένωση των χωριών Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Σταυρός και Πλατανιά, αφού οι φλόγες έφτασαν σε σπίτια.

 

Στις φλόγες παραδόθηκε και συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής.

 

Υπό έλεγχο έχει τεθεί, εν τω μεταξύ, η φωτιά σε δασική έκταση που εκδηλώθηκε χθες στην Ισταία. Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός 64χρονου για τη φωτιά.

 

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει υψηλός, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τους ανέμους να αναμένεται να φτάσουν έως τα 6 μποφόρ. 

 

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική βρίσκεται σε κινητοποίηση και για τα υπόλοιπα μέτωπα που μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, ξέσπασαν 56 πυρκαγιές και στη μάχη ρίχτηκαν 796 πυροσβέστες.

 

sputniknews.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ