Φορολογικό διαζύγιο: Ξεχωριστά από φέτος τα εκκαθαριστικά των συζύγων

ε υποχρεωτικό... διαζύγιο της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης προχωρά από φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων. Κάθε σύζυγος, ανεξάρτητα αν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση, θα λάβει ξεχωριστό εκκαθαριστικό, χωρίς να γίνεται συµψηφισµός.

 

 

Χθες δηµοσιεύτηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της ΑΑΔΕ για τον τύπο και το περιεχόµενο της φετινής δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος φυσικών προσώπων, από την οποία προκύπτει η παραπάνω σηµαντική αλλαγή για όλα τα έγγαµα ζευγάρια αλλά και όσους ζουν µε σύµφωνο συµβίωσης. Ακόµη και αν υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, δηλαδή δεν κάνουν χρήση του δικαιώµατός τους να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, θα λαµβάνει ο καθένας ξεχωριστά το δικό του εκκαθαριστικό, χωρίς να γίνονται µεταξύ τους συµψηφισµοί του αποτελέσµατος της εκκαθάρισης.

 

 

Με βάση ό,τι ίσχυε µέχρι πέρυσι το αποτέλεσµα της εκκαθάρισης του συζύγου συµψηφιζόταν µε το αποτέλεσµα της εκκαθάρισης της συζύγου και η διαφορά, αν ήταν θετική, βεβαιωνόταν στο όνοµα του συζύγου, ενώ αν ήταν αρνητική, η επιστροφή φόρου γινόταν και πάλι στον σύζυγο. Πλέον από φέτος κάθε σύζυγος θα λαµβάνει το δικό του εκκαθαριστικό σηµείωµα (πράξη προσδιορισµού του φόρου) και είτε θα καλείται να πληρώσει φόρο είτε θα του επιστρέφεται φόρος χωρίς να γίνονται συµψηφισµοί.

 

 

Στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι αναµένεται να εκδοθούν περισσότερα από δύο εκατοµµύρια επιπλέον εκκαθαριστικά, ενώ πολλές σύζυγοι θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά στη φορολογική τους δήλωση δικό τους τραπεζικό λογαριασµό για την είσπραξη επιστροφής. Στην απόφαση ορίζεται ότι κάθε σύζυγος θα δηλώσει στο Ε1 δικό του τραπεζικό λογαριασµό, ενώ σε περίπτωση κοινού λογαριασµού, αυτός θα πρέπει να δηλωθεί και από τους δύο συζύγους στο Ε1.

 

ethnos.gr

 Tο loutraki365.gr δημοσιεύει τα σχόλια των αναγνωστών του. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια ΔΕΝ δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας.

Leave a comment

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
Έλεγχος CAPTCHA
Αυτή η ερώτηση είναι για να ελέγξουμε αν είστε ή όχι άνθρωπος και να αποφύγουμε την αυτοματοποιημένη υποβολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
2 + 0 =
Επιλύστε αυτό το απλό μαθηματικό πρόβλημα και εισάγετε το αποτέλεσμα. π.χ. για 1 + 3, πληκτρολογήστε 4.