Το γάλα σόγιας και 10 παρενέργειες για την υγεία!

Σε μια προσπάθεια να ενταχθούν στην… διατροφική επανάσταση, πολλά νοικοκυριά έχουν μεταβεί από το ζωικό γάλα στο γάλα σόγιας. Σε αντίθεση με το γάλα από μια αγελάδα, το γάλα σόγιας δεν περιέχει λακτόζη, οπότε για τους ανθρώπους που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα vegans ή όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, το γάλα σόγιας φαίνεται σαν μια καλή επιλογή. Είναι;

 

Το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, βιταμινών Β και ασβεστίου, ενώ περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λίπη και δεν αυξάνει τη χοληστερόλη. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό!

 

Διότι σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση γάλακτος σόγιας μπορεί να θέσει την υγεία σας σε σοβαρό κίνδυνο.

 

Δείτε μερικούς από τους λόγους:

 

1. Οι σπόροι σόγιας περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυσικών τοξινών που επηρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων. Η κατανάλωση μόλις δύο ποτηριών γάλακτος σόγιας την ημέρα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά τις ορμόνες στο σώμα μιας γυναίκας, διακόπτοντας τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

 

2. Οι σπόροι σόγιας περιέχουν αιμοσυγκολλητίνη, μια ουσία προαγωγής θρόμβου που προκαλεί την συσσωμάτωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 

3. Περίπου το 99% της σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένο, έτσι περιέχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης από φυτοφάρμακα.

 

4. Η σόγια και τα προϊόντα σόγιας περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικού οξέος, που αναστέλλει την αφομοίωση ασβεστίου, μαγνησίου, χαλκού, σιδήρου και ψευδαργύρου.

 

5. Τα τρόφιμα σόγιας περιέχουν υψηλά επίπεδα αλουμινίου, το οποίο είναι τοξικό για το σώμα. Επηρεάζει αρνητικά το νευρικό σύστημα και τα νεφρά και συνδέεται με τη νόσο του Alzheimer.

 

6. Οι εύθραυστες πρωτεΐνες σόγιας εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Αυτό τιςκαθιστά επικίνδυνες για την ανθρώπινη πέψη.

 

7. Η σόγια περιέχει τοξικές ισοφλαβόνες – γενιστεΐνη και δαϊδζείνη. Μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη του υπάρχοντος καρκίνου του μαστού.

 

8. Η σόγια περιέχει φυτικά οιστρογόνα που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα, τα οποία διαταράσσουν την ενδοκρινική λειτουργία και μπορούν να οδηγήσουν σε στειρότητα και καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

 

9. Τα τρόφιμα σόγιας έχουν υψηλά επίπεδα goitrogen (βρογχοκηλογόνες ουσίες) που εμποδίζουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

 

10. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ξήρανσης με ψεκασμό σχηματίζονται νιτρώδη, ισχυρά καρκινογόνα.

 

Ξανασκεφτείτε το λοιπόν. Γιατί πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι… μόδα!