«Γαλάζιες» φιλοδοξίες στις κάλπες

ΒΗΜΑτοδότης

 

 

Προεκλογικές ασκήσεις επί χάρτου γίνονται τούτες τις ημέρες στη ΝΔ καθώς την επόμενη Κυριακή έχουμε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Στη ΝΔ κάνουν λοιπόν εκτιμήσεις για το πόσες από τις 13 Περιφέρειες πρόκειται να κερδηθούν από τον πρώτο γύρο, πόσες από τον δεύτερο και κυρίως τι πιθανότητες έχουν οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσουν κάποιες από τις Περιφέρειες.

 

 

Οι αναλύσεις της ΝΔ, τις οποίες ευθύς αμέσως σας μεταφέρω (και αμαρτίαν ουκ έχω), διαμορφώθηκαν βάσει δημοσκοπήσεων που διενήργησαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι, καθώς και το κόμμα, αλλά και από τις επιπτώσεις των προβλημάτων που προκάλεσαν σε συγκεκριμένες περιοχές οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές. Ετσι οι επιτελείς της ΝΔ θεωρούν τα εξής: Η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Ηπειρος κερδίζονται από τον πρώτο γύρο. Η Αττική, η Δυτική Ελλάδα και η Στερεά μάλλον από τον πρώτο γύρο. Για τη Θεσσαλία δεν κάνουν (και δεν θέλουν να κάνουν) ασφαλή εκτίμηση, αλλά οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι «παλεύει» για εκλογή ο Αγοραστός από τον πρώτο γύρο, παρότι δεν είναι καθόλου σίγουροι.

 

 

Η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο θα πάνε για δεύτερο γύρο. Και σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις δεν αποκλείονται μεγάλα ντέρμπι. Στο Ιόνιο, τέλος, δεν είναι και τόσο ρόδινα τα πράγματα για την υποψήφια της ΝΔ… Εχει ενδιαφέρον η εκτίμηση που κάνουν οι επιτελείς της ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν καμία Περιφέρεια. Ουσιαστικά, σημειώνουν, «παίζει η ΝΔ με αντάρτες του ευρύτερου χώρου της Δεξιάς». Στον Δήμο Αθηναίων, αν δεν βγει ο Μπακογιάννης από τον πρώτο γύρο – που είναι πολύ πιθανό -, θα πάει δεύτερο γύρο με Δούκα ή Ζαχαριάδη. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Ζέρβας εκτιμούν πως θα είναι πρώτος στον πρώτο γύρο και θα πάει δεύτερο γύρο με Αγγελούδη ή Πέγκα που είναι ΣΥΡΙΖΑ. Στη Λάρισα ο Μαμάκος της ΝΔ θα πάει στον δεύτερο γύρο με τον νυν δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη που είναι ΣΥΡΙΖΑ. Οι μετρήσεις, λένε στη ΝΔ, δείχνουν οριακά ανατροπή.