ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ
Τραγικές ελλείψεις περιγράφει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος και ο γενικός γραμματέας εξηγεί στο NEWS 24/7 γιατί δεν πρόκειται οι συνάδελφοί του να εργαστούν στο ΕΣΥ, παρά τα κίνητρα του υπ. Υγείας.
Οι σοβαρές ελλείψεις παθολόγων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) όχι μόνο από τα νησιά, αλλά και από την Ηπειρωτική Ελλάδα, απασχόλησαν ιδιαίτερα τις εργασίες του 6ου Πανελλήνιου Συνέδριου της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στον Βόλο από τις 26 έως και τις 29 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, οι ελλείψεις προκαλούν υποχρεωτικές μετακινήσεις (εντέλλεσθε) των συναδέλφων τους, ειδικά σε νοσοκομεία όπου η υποστελέχωση των παθολογικών κλινικών είναι δραματική, όπως συμβαίνει σε Δράμα, Ρέθυμνο, Κω, Σάμο, Διδυμότειχο, Σύρο, Κέρκυρα, Σπάρτη, Κεφαλλονιά κ.ά.
Αυτό με τη σειρά του προκαλεί ένα ντόμινο εξουθένωσης των παθολόγων, το οποίο με τη σειρά του έχει και αντίκτυπο στην διαχείριση και την αντιμετώπιση των ασθενών.
«Η ΕΕΠΕ προσπαθεί να σταματήσει την απαξίωση των Παθολόγων στην χώρα μας και να επαναφέρει την ειδικότητα στη θέση που της αρμόζει», τόνισε ο πρόεδρος της ένωσης και πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Ευάγγελος Τούλης, υπογραμμίζοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει στο εγγύς μέλλον, γιατί πλέον τα περιθώρια στενεύουν, να αποκατασταθεί η επικοινωνία της ΕΕΠΕ και γενικότερα των παθολόγων με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι παθολόγοι δεν επιθυμούν να εργαστούν στο ΕΣΥ, παρά τα φαινομενικά σπουδαία οικονομικά κίνητρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.
Γιατί δεν θέλουν οι παθολόγοι να εργαστούν στο Δημόσιο
Όπως λέει μιλώντας στο NEWS 24/7 o Αντώνης Αντωνιάδης, Ιδιώτης Παθολόγος και Γενικός γραμματέας της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος «τα κίνητρα που είπε το υπουργείο ότι θα δώσει, δηλαδή τις 40.000 ευρώ για τη διάρκεια της ειδικότητας της παθολογίας, αντιστοιχούν δηλαδή 500 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, μετά τους φόρους και τις κρατήσεις, απομένουν στον γιατρό περίπου 300 ευρώ».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, για να πάρει ένας παθολόγος αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να υπογράψει ότι «θα ολοκληρώσει την ειδικότητα και ότι θα παραμείνει για να εργαστεί στο ΕΣΥ για τα επόμενα 5 χρόνια, αφότου δηλαδή ολοκληρώσει την ειδικότητά του. Αν δεν παραμείνει ή αν δεν ολοκληρώσει την ειδικότητα, θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα».
Ο ίδιος διερωτάται πόσο λίγο μυαλό θα πρέπει να έχει κάποιος για να επιλέξει να πάει σε ένα νοσοκομείο της χώρας, όπου γνωρίζει ότι οι οργανικές θέσεις είναι 10, είναι όλες κενές και θα είναι ο μοναδικός που θα εφημερεύει 30 ημέρες τον μήνα.
«Λέει το υπουργείο Υγείας ότι προκηρύσσει μία θέση παθολόγου, για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο της Δράμας. Όταν ο συνάδελφος γνωρίζει ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο από τις 10 θέσεις που προβλέπει ο νόμος, δεν υπάρχει καμία καλυμμένη, τι να πάει να κάνει; Να εργάζεται 30 μέρες τον μήνα; Και επιπλέον να λαμβάνει εντέλλεσθε και να πρέπει υποχρεωτικά να πηγαίνει να εξυπηρετεί και τους ασθενείς σε Καβάλα και Κιλκίς; Σε ποιον ακριβώς απευθύνονται οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας», σχολιάζει ο ίδιος.
Κάτι που σημαίνει ότι αν το υπουργείο Υγείας δεν προκηρύξει όλες τις οργανικές θέσεις ή τουλάχιστον ένα αξιοπρεπή αριθμό, «δεν πρόκειται να δει παθολόγους στο ΕΣΥ και οι ασθενείς θα πρέπει, ενώ πληρώνουν κάθε μήνα την ασφάλειά τους, να πληρώσουν και από την τσέπη τους τον γιατρό. Διότι ιδιώτες παθολόγοι υπάρχουν», τονίζει ο ίδιος.
Πόσες οργανικές θέσεις παθολόγων είναι κενές σε όλη τη χώρα
Στην ερώτηση αν γνωρίζουμε πόσες οργανικές θέσει παθολόγων είναι κενές σε όλη τη χώρα, η απάντηση είναι ότι ουδείς φέρεται να γνωρίζει.
«Εγώ αναζητώ στοιχεία για τα κενά εδώ και 2 χρόνια και δεν υπάρχουν ούτε από τις κλινικές, ούτε από την ΕΛΣΤΑΤ, ούτε από το υπουργείο Υγείας, το οποίο μάλιστα δεν μου απάντησε ποτέ. Τώρα, ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι από επαφές που έχω κάνει με διευθυντές κλινικών στο 30% των νοσοκομείων της χώρας, προκύπτει ότι η έλλειψη παθολόγων από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, φτάνει περίπου στο 70%. Αυτό σημαίνει ότι ο ένας που έχει απομένει, κάνει τη δουλειά των 10 που έχουν αποχωρήσει. Δεν είναι πλέον τα λεφτά το βασικό ζητούμενο, είναι ότι αν πας να εργαστείς στο ΕΣΥ την πάτησες», τονίζει ο κ. Αντωνιάδης.
Επιπλέον, όπως εξηγεί, «δεν βρίσκεις παθολόγο διευθυντή παθολογικής κλινικής στις περισσότερες πανεπιστημιακές κλινικές της χώρας, καθώς οι διευθυντές είναι υποειδικότητες παθολογίας, όπως ογκολόγοι, ρευματολόγοι, γαστρεντερολόγοι κ.λπ. αλλά όχι παθολόγοι. Κάτι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει με επικοινωνιακές πρακτικές».