Γιατί χρειαζόμαστε το φυλλικό οξύ – Οι 10 τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας

Εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία μας είναι το φολικό ή φυλλικό οξύ, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση του DNA, την κυτταρική διαίρεση, καθώς και σε πολλές άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, σύμφωνα με το Healthstat.gr. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως είναι οι γενετικές ανωμαλίες, η αναιμία ή η εξασθένηση της μνήμης και γι' αυτό πρέπει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας.

 

Το φολικό οξύ, όμως, δεν παράγεται στο σώμα μας και πρέπει να το προσλαμβάνουμε από τις τροφές.

 

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ σύμφωνα με τους ειδικούς:

 

• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, λαχανίδα

 

• Όσπρια, όπως φακές, ρεβίθια και μαύρα φασόλια

 

• Εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ

 

• Εμπλουτισμένα δημητριακά και δημητριακά, όπως δημητριακά πρωινού και ψωμί

 

• Σπαράγγι

 

• Αβοκάντο

 

• Μπρόκολο

 

• Λαχανάκια Βρυξελλών

 

• Παντζάρια

 

• Μπάμιες

 

Συμπτώματα από την έλλειψη φυλλικού οξέος

 

Εάν υπάρχει έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως:

 

• διάρροια

 

• κόπωση

 

• ταχυκαρδία

 

• δύσπνοια

 

• πληγές στην γλώσσα (γλωσσίτιδα)

 

• κατάθλιψη

 

• σύγχυση

 

• αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και των τριχών (γκρίζα μαλλιά)

 

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr