Γιατί ο Μητσοτάκης εξαπολύει ταυτόχρονα πυρά σε Κασσελάκη και Βελόπουλο

Τι λέει η κυβέρνηση για αντισυστημική ψήφο και διακύβευμα ευρωεκλογών

 

Το ενδεχόμενο μιας αυξημένης αντισυστημικής ψήφου στις ευρωεκλογές προβληματίζει την κυβέρνηση, με δεδομένο πως στις κάλπες της 9ης Ιουνίου  θα εξαχθούν και πολιτικά συμπεράσματα.

 

Να επιβεβαιωθεί η καθαρή εντολή που δόθηκε πέρυσι για υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που με ένα αφήγημα σταθερότητας και αναφορές στο 2015 επιδιώκει να συσπειρώσει ένα ακροατήριο που δεν θέλει περιπέτειες

 

Τα βέλη εξαπολύονται προς δύο κατευθύνσεις : προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη αλλά και προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας παρατηρούν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη δεύτερη θέση και η Ελληνική Λύση «φλερτάρει» με την τέταρτη θέση.

 

Η εκτίμηση στους γαλάζιους είναι πως μπορεί τα δύο αυτά κόμματα να απορροφήσουν μία ψήφο διαμαρτυρίας με αντισυστημικά χαρακτηριστικά, καθώς μπορεί να επικρατήσει χαλαρό κλίμα σε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές. Και το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν τα πυρά τόσο προς τον Στέφανο Κασσελάκη όσο και προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ θα τονίζεται όλο και εντονότερα πως δεν πρέπει να ανοίξει «κερκόπορτα» για νέες περιπέτειες.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake, ξέρετε: βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Πολύ. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί κάποια στιγμή συγκυβέρνησαν. Ενώθηκαν αυτές οι δύο ετερόκλητες δυνάμεις και κυβέρνησαν τέσσερα χρόνια». Στο ερώτημα αν μπορεί να συμβεί το ίδιο απάντησε «προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, απλά εγείρω τον κίνδυνο ενός νέου αντισυστημισμού  ο οποίος μπορεί να πατήσει πάνω σε δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου για οποιοδήποτε ζήτημα. Γι’ αυτό και αγωνίζομαι η Νέα Δημοκρατία να έχει το καλύτερο δυνατό ποσοστό».

 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ

Στόχος το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019

 

Από το κυβερνών κόμμα  δεν έχουν δημοσίως αναφερθεί στο που μπαίνει ο πήχης στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως θέλουν να πιάσουν το ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 δηλαδή 33,12%. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως θέλει όσο το δυνατόν καλύτερο ποσοστό για να μπορέσει την επόμενη  μέρα, πιο ισχυρός, να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη (π.χ. για το πως κατανέμονται οι πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής)

 

Τέλος, να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμα φορά πως εκλογές θα γίνουν το 2027, κάνοντας αναφορά και στο Στέφανο Κασσελάκη που ζητά πρόωρες κάλπες. «Γιατί ζητάει εθνικές εκλογές; Για να λύσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα;» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε «χρειάζεται  η χώρα σήμερα εθνικές εκλογές, εννιά μήνες μετά από μία μεγάλη εκλογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας; Προφανώς και όχι, και δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές».

 

Η κοινωνική ατζέντα

 

Σε πολύ βαθιές τομές που πρέπει να γίνουν στο κράτος αυτή την τετραετία αναφέρθηκε στη συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έμφαση δίνεται σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η υγεία, η παιδεία, η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και η ασφάλεια.

 

Στη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα  μέτρα για την αντιμετώπιση  του bullying και της ενδοοικογενειακής βίας  (επεσήμανε μάλιστα πως το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν μια γροθιά στο στομάχι για όλους). Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις κινήσεις που γίνονται στην υγεία και σημείωσε πως στόχος είναι να εκταμιευθεί ένα ποσό για να χρηματοδοτηθούν κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία για τους πολίτες. Έμφαση δίνεται και στο στεγαστικό πεδίο καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα και να σημειωθεί πως χθες άνοιξε η πλατφόρμα για το «ανακαινίζω - νοικιάζω».

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ