Γιατί πάει στη Ρώμη ο Μητσοτάκης: Η ατζέντα των συζητήσεων με την Μελόνι και τα επόμενα ταξίδια σε Γερμανία και ΗΠΑ

Ένα δεκαήμερο «σπριντ» πρόκειται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχής γενομένης από την επίσκεψη τη Δευτέρα στη Ρώμη και τη συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι

 

Ένα δεκαήμερο «σπριντ» πρόκειται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχής γενομένης από την επίσκεψη τη Δευτέρα στη Ρώμη και τη συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Η ατζέντα των συζητήσεων  στην ιταλική πρωτεύουσα είναι μεγάλη καθώς θα τεθούν επί τάπητος μια σειρά από ευρωπαϊκές προκλήσεις αλλά και θέματα διμερούς συνεργασίας, ενώ πρόκειται να συζητηθεί και το θέμα των σιδηροδρόμων. Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα στη Ρώμη θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.

 

Από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται πως η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε με λόγο και ρόλο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου. Ενδεικτικά γίνεται αναφορά σε θέματα πρώτης γραμμής, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της Ε.Ε, το μεταναστευτικό κ.α.

 

Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως πρόκειται για δύο χώρες  που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στα εξωτερικά τους σύνορα (ως χώρες πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό) ενώ αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Οι εξελίξεις στη  «γειτονιά» πρόκειται να συζητηθούν στη συνάντηση και μάλιστα σε μια συγκυρία που έχει ενδιαφέρον. Υπενθυμίζεται εδώ πως πριν από λίγες μέρες είχε βρεθεί στη Ρώμη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συνεχίζει τα ανοίγματα στη Δύση και επιδιώκει να βρει κάποιο ρόλο σε θέματα  ευρωπαϊκής άμυνας. 

 

Στη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογό του θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας,  σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στην οικονομία, τη συνδεσιμότητα, την ενέργεια, την πολιτική προστασία, τις μεταφορές. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο  πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους σιδηροδρόμους και στις κινήσεις  που δρομολογούνται, ενώ  είχε επισημάνει για την Hellenic Train πως «πολύ σύντομα θα κληθεί να προχωρήσει και εκείνη στις δικές της επενδύσεις, με αιχμή την προμήθεια ενός νέου τροχαίου υλικού». Σημειωτέον ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης βρέθηκε στη Ρώμα και είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό αρμόδιο για τις μεταφορές Ματέο Σαλβίνι, 

 

Στο Βερολίνο την Τρίτη ο Μητσοτάκης

 

Μετά την Ρώμη θα ακολουθήσει επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο καθώς την Τρίτη θα παραλάβει βραβείο από το Economic Council των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.  Εκεί φαίνεται πως θα υπάρξει και μία συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, με τον οποίο πρόσφατα ο Κ. Μητσοτάκης  συναντήθηκε στην Βαλένθια (όπου βρέθηκαν για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος). Κατά τη διάρκεια εκείνου του τετ α τετ είχαν συζητηθεί θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και ευρωπαϊκής οικονομίας,

 

«Πιστεύουμε πολύ στη συνεργασία των δύο κρατών και προσωπικά των δύο ηγετών» σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

 

Το ταξίδι στις ΗΠΑ

 

Να σημειωθεί εδώ πως στις 20 Μαΐου  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ειδικότερα θα μιλήσει και θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. 

 

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

 

Μάκης Βορίδης για μεταναστευτικό: Φυλακή και άμεση απέλαση όσοι ήρθαν παράνομα στην Ελλάδα

 

Μάκης Βορίδης (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ/EUROKINISSI)

 

Ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο καινούργιος κανονισμός για το μεταναστευτικό

 

Για το μεταναστευτικό και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των παράνομων μεταναστών μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκης Βορίδης, στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».Όπως τόνισε ο Μάκης Βορίδης, ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο καινούργιος κανονισμός για το μεταναστευτικό.

 

«Η έμφαση γίνεται στις επιστροφές των παράνομων μεταναστών, αλλά και οι οικειοθελείς επιστροφές, κι αυτό γεννά την ανάγκη ενός νέου νομοθετικού πλαισίου», υπογράμμισε.

 

«Νομίζω ότι στο μεταναστευτικό υπάρχουν φάσεις. Διαφορετική πολιτική είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερά παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει την άποψη των ανοιχτών συνόρων και να γίνεται διαχείριση εντάξεως. Αυτό εγκαταλείφθηκε με την κυβερνητική αλλαγή. Οι προκάτοχοί μου είχαν αντιμετωπίσει μία κατάσταση που είχαμε Μόρια, Ειδομένη, την απόπειρα Ερντογάν να φέρει μαζικά παράνομους μετανάστες. Οι προκάτοχοί μου στην κυβέρνηση της ΝΔ έδωσαν πολύ μεγάλη έμφαση στο να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα διαχείρισης αυτών των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε.

 

«Το επείγον τότε ήταν η διαχείριση του να φτιαχτούν κέντρα ελέγχου στην είσοδο, μία αποτελεσματική διαχείριση των αιτήσεων ασύλου. Είναι μία κολοσσιαία δουλειά. Ο έλεγχος στα σύνορα είναι πολιτική ασφαλείας. Το δεύτερο που αλλάζει με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι ξαφνικά από εκεί που δεν ήταν θέμα δημόσιας συζήτησης, γίνεται θέμα συζήτησης ο έλεγχος των συνόρων. Συνυπάρχει πια μία πολιτική ενεργητικής αποτροπής να φυλάξουμε τα σύνορά μας».

 

«Τώρα ερχόμαστε σε μία τρίτη φάση, που μπαίνει όλη η Ευρώπη και η Ελλάδα, που είναι η επιστροφή. Όσοι κρίνονται παράνομοι πρέπει να γυρνάνε στην πατρίδα τους κι αυτό θέλει ένα αποτελεσματικότερο νομοθετικό πλαίσιο».

 

«Κάποιος που είναι παράνομα στη χώρα πρέπει να τιμωρείται και μάλιστα αποτελεσματικά, αυτό σημαίνει φυλακή, διοικητική κράτηση, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να ανασταλεί οποιαδήποτε εκτέλεση της ποινής του, εφόσον αποφασίσει να αποχωρήσει οικειοθελώς από τη χώρα».

 

Όπως δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, «οι παράνομοι μετανάστες δεν μπορούν να μένουν στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ