Γι΄αυτό παχαίνεις όταν κόβεις το κάπνισμα

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει, μπορεί και στον ίδιο σου τον εαυτό, πως όσοι σταματούν το κάπνισμα αυτομάτως παχαίνουν. Γιατί παχαίνεις όταν κόβεις το κάπνισμα;

 

 

 

Μια νέα ανακάλυψη των επιστημόνων έρχεται να απαντήσει στην χρόνια ερώτησή σου «γιατί παχαίνεις όταν κόβεις το κάπνισμα». Τι συμβαίνει στο σώμα σου και παίρνεις κιλά; Και υπάρχει τρόπος να το “ρυθμίσεις”;

 

Η ανακάλυψη μιας νέας λιποαποθήκης, τα κύτταρα στα οποία αποθηκεύεται το λίπος, μπορεί να εξηγήσει την σύνδεση της διακοπής του καπνίσματος με την αύξηση βάρους και να οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική θεραπεία για την παχυσαρκία.

 

Σε μια πρόσφατη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε την λειτουργία ενός νέου τύπου λιποαποθήκης, το “θερμογενές” ή “μπεζ” λιπώδες κύτταρο.

 

Η Jun Wu, ερευνήτρια βοηθός καθηγητή στο LSI και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, είχε προηγουμένως εντοπίσει ξανά τα “μπεζ” λιπώδη κύτταρα σε προηγούμενη έρευνα.

 

Τα “μπεζ” λιπώδη κύτταρα καίνε ενέργεια όταν ενεργοποιούνται με τη θερμογένεση, η οποία προκύπτει όταν παράγεται θερμότητα στο σώμα. Προκειμένου να εκτιμηθεί ο τρόπος λειτουργίας των “μπεζ” κυττάρων, η κα Wu και η ομάδα της διερεύνησαν το “μπεζ” λίπος που είχε ενεργοποιηθεί.

 

Τα αποτελέσματά τους τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine, έδωσαν βάση σε ένα μόριο, το οποίο εντοπίστηκε στο “μπεζ” λίπος των ποντικιών αλλά και των ανθρώπων, το οποίο λέγεται CHRNA2 μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο στη θερμογένεση.

 

Αυτή η πρωτεΐνη δεν εντοπίστηκε στο “λευκό” λίπος των ποντικιών και των ανθρώπων, η λειτουργία του οποίου είναι να αποθηκεύει ενέργεια.

 

Πώς συνδέεται, όμως, το CHRNA2, με το κάπνισμα;

 

Το CHRNA2 είναι επίσης, γνωστό για τη ρύθμιση της εξάρτησης της νικοτίνης στον εγκέφαλο. Έτσι, αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να ρίξουν λίγο φως στην ερώτηση “γιατί παχαίνεις όταν κόβεις το κάπνισμα”, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η νικοτίνη στα τσιγάρα έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει τις ορέξεις των καπνιστών.

 

Φυσικά, η κα Wu τόνισε πως αυτή η έρευνα δεν έχει σκοπό σε καμία περίπτωση να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να καπνίζουν προκειμένου να μην πάρουν βάρος, αλλά ότι μάλλον ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία ή έχουν προβλήματα με τον μεταβολισμό.

 

Παράλληλα, όπως τόνισε η ίδια, το “μπεζ” λίπος είναι πολύ σημαντικό για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι ένα μονοπάτι που θα οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για άτομα που έχουν ανθυγιεινό βάρος.

 

Τώρα έχεις μια εξήγηση αλλά εμείς να σημειώσουμε πως το κάπνισμα, καθώς είναι μια μορφής συνήθεια, μόλις το κόψεις θα αναζητάς διαρκώς κάτι να κάνεις, κάτι να φας. Γι΄αυτό πρέπει πάντα να έχεις υγιεινά σνακς στην τσάντα σου, ενώ πολλοί θεωρούν πως και η τσίχλα βοηθάει. Παράλληλα, μπορείς πάντα να μιλήσεις με το γιατρό σου ώστε να σε κατευθύνει κατάλληλα.

 

aftodioikisi.gr