Το χάπι που σας γλυτώνει από τον καρκίνο και τον θάνατο

Οι ηλικιωμένοι που παίρνουν ασπιρίνη τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου και ειδικότερα του γαστρεντερικού και του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Η Holli A. Loomans-Kropp, από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν τη σχέση ασπιρίνης και θνησιμότητας από κάθε αιτία, από καρκίνο γενικά, από καρκίνο του γαστρεντερικού και του παχέος εντέρου, σε δείγμα 146.152 ατόμων (κατά μέσο όρο 66,3 ετών) που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 12,5 χρόνια.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, η λήψη ασπιρίνης μία με τρεις φορές την εβδομάδα ανά μήνα συσχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου ανεξαρτήτως αιτιολογίας και καρκινικού θανάτου.

Ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, γαστρεντερικού και παχέος εντέρου συσχετίστηκε με τη λήψη ασπιρίνης τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Όταν έγινε αξιολόγηση και του Δείκτη Μάζας Σώματος, η χρήση ασπιρίνης τρεις ή περισσότερες φορές εβδομαδιαίως σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και κάθε μορφή καρκίνου για όσους είχαν ΔΜΣ 20-24 kg/m², ενώ ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, κάθε καρκίνο, καρκίνο του γαστρεντερικού και του παχέος εντέρου αφορούσε στα άτομα με ΔΜΣ 25-29.9 kg/m².

«Έρευνες στο μέλλον αναμένεται να εστιάσουν βαθύτερα στη σχέση ΔΜΣ και αποτελεσματικότητας της ασπιρίνης ως προληπτικού αντικαρκινικού παράγοντα, σε έναν πλανήτη που πρέπει να προσαρμοστεί στην επιδημία παχυσαρκίας», αναφέρουν σε σχετικό άρθρο τους οι συντάκτες της μελέτης.

 

ygeiamou.gr