Η Ακροδεξιά ως κανονικότητα... Γιώργος Καπόπουλος

Τι θα κάνουν Παρίσι και Βερολίνο για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς πλημμυρίδας; Το ερώτημα είναι ρητορικό, την ώρα που η Μελόνι συμμετέχει στη διαμόρφωση των νέων κεντρικών ευρωπαϊκών ισορροπιών.

 

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος που δεν ελέγχει το Κογκρέσο αποκαλείται «κουτσή πάπια». Σε χθεσινή ανάλυση του Politico o Mακρόν και ο Σολτς αποκαλούνται «κουτσές πάπιες» που από αύριο θα έχουν ακόμη πιο περιορισμένο περιθώριο ευρωπαϊκών ελιγμών. Με τα σημερινά δεδομένα, ο χαρακτηρισμός «κουτσή πάπια» θα έπρεπε μάλλον να έχει αντικατασταθεί από τον «παράλυτη πάπια».

 

Θα υπάρξει μετεκλογική πρωτοβουλία Μακρόν για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, ανάλογη με τις ομιλίες του το 2017 στην Πνύκα και μετά στη Σορβόνη; Τότε, το 2017, το Βερολίνο αγνόησε τις προτάσεις Μακρόν, ενώ σήμερα το πάλαι ποτέ πανίσχυρο γαλλογερμανικό δίδυμο είναι σκιά του εαυτού του.

 

Ακόμη και στην περίπτωση στην οποία οι Μακρόν-Σολτς διαμόρφωναν έναν κοινό παρονομαστή ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, η αποδοχή τους από τους υπόλοιπους 25 κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι.

 

Στους συσχετισμούς και στις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναβαθμίστηκαν χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία που θα δώσουν σκληρή μάχη για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Επί του παρόντος, ο Σολτς προσπαθεί να οριοθετήσει την εμπλοκή του Βερολίνου στην Ουκρανία συγκρουόμενος μετωπικά με τον Μακρόν.

 

Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί πολύ γρήγορα αποδέχτηκε ως κανονικότητα τη Μελόνι που τήρησε την προεκλογική της δέσμευση να σεβαστεί τα πλαφόν του Συμφώνου Σταθερότητας.

 

Με την αποδοχή της άκρας Δεξιάς ως κανονικότητας θα υποβαθμιστούν οι αξιακές δημοκρατικές συνιστώσες της πολιτικής ταυτότητας της Ε.Ε. Με δυο λόγια, ο μακρονισμός ως συνταγή αντιμετώπισης της Ακροδεξιάς ολοκλήρωσε την ιστορική του πορεία χωρίς να μπορέσει να ανακόψει τη δυναμική της Λεπέν. Παρόμοια πορεία και κατάληξη είχε και ο Ρέντσι στην Ιταλία στην περίοδο 2014-16.

 

Η άκρα Δεξιά ήλθε για να μείνει. Η συγκρότηση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι στις αρχές του 1994 υπήρξε σταθμός στην πορεία της Ακροδεξιάς προς την κανονικότητα με τον Φίνι να δηλώνει ότι είναι «μεταφασίστας».

 

Γιώργος Καπόπουλος: "Ελλάδα - Τουρκία βρείτε τα …", λένε οι ΗΠΑ | Neakriti