Η απρόσκλητη Πελαγία – Γνωρίστε την τσούχτρα που έχει κατακλύσει τον Κορινθιακό

Και το όνομα αυτής… Πελαγία Νοκτιλούκα (Pelagia Noctiluca). Πρόκειται για τις μέδουσες (τσούχτρες) οι οποίες έχουν κατακλύσει εδώ και δυο περίπου, χρόνια, τον Κορινθιακό κόλπο και έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική, αλλά και την τουριστική και κατά συνέπεια την οικονομική ζωή των παράκτιων περιοχών, όπως το Λουτράκι.

 

Η μέδουσα Pelagia noctiluca έχει διάμετρο 6-10cm και σχήμα «καμπάνας» με κυματοειδείς άκρες. Το χρώμα της είναι ροζ με μωβ χρώμα, με κάθετες ρίγες. Έχει οκτώ απλά πλοκάμια και τέσσερα παχύτερα γύρω από τη στοματική κοιλότητα. Έχει διακριτούς ιστούς, αλλά όχι όργανα και μόνο ένα άνοιγμα του σώματος.

 

Η P. noctiluca είναι ικανή να παρέχει μια ισχυρή δόση τοξίνης σε κάθε οργανισμό με τον οποίο θα έρθει σε επαφή. Η επαφή με την τοξίνη της μέδουσας μπορεί να είναι επώδυνη αλλά όχι επικίνδυνη. Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής της είναι 2-6 μήνες.

 

Συμπεριφορά

Η μέδουσα αυτή βιοφωσφορίζει όταν διαταραχθεί. Θεωρείται ότι ο λόγος που ανέπτυξε την ικανότητα αυτή είναι για να επικοινωνεί με άλλες μέδουσες του είδους της. Επίσης, είναι ικανή να ανιχνεύει το φώς, μέσω της χρήσης των πρωτόγονων "ματιών" της, γνωστά ως ocelli.

 

Οικότοπος

Ζει στα παράκτια, ζεστά και εύκρατα νερά. Η μεγαλύτερη αφθονία παρατηρείται συχνά μεταξύ 12 - 30 μέτρα βάθος.

 

Κατανομή

H Pelagia noctiluca έχει μια ευρεία κατανομή και μπορεί να βρεθεί σε όλα τα ζεστά και εύκρατα νερά, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου. Καταγράφεται στα ανώτερα στρώματα (12 -30 m) των υπεράκτιων υδάτων. Ομάδες των P. noctiluca μπορούν να παρασυρθούν και σε παράκτια ύδατα, μερικές φορές, σε πυκνές συγκεντρώσεις μέχρι 600 άτομα ανά κυβικό μέτρο!

 

Τροφή

Τρέφεται κυρίως με ζωοπλαγκτόν και τα αυγά ψαριών. Τα θηράματά της παραλύουν από τις νηματοκύστες της.