Η Δικαιοσύνη αθώωσε τους πρωταγωνιστές του "Koriopolis"

Έπειτα από ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε έξι μήνες, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε την Παρασκευή τις τελεσίδικες αποφάσεις για το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2011 και είναι γνωστό και ως «Koriopolis».
 

 

Η εισαγγελέας της έδρας, Ευδοκία Πούλου, έχει προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι οι 25 από τους 26 εναπομείναντες κατηγορουμένους που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό (οι υπόλοιποι που κατηγορούνταν μόνο για συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα έχουν απαλλαχθεί).

 

 

Ωστόσο, την τελική απόφαση εκλήθη να πάρει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κρίνοντας ως αθώους τον άλλοτε μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, τον πρόεδρο του Αστέρα Τρίπολης, Γιώργο Μποροβήλο, τον εκ των ιδιοκτητών της ομάδας της Αρκαδίας, Δημήτρη Μπάκο, και τον ισχυρό άνδρα του Λεβαδειακού, Γιάννη Κομπότη.

 

 

Αντίθετα, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους 11 συνολικά πρόσωπα (ανάμεσα στα οποία και ο πρώην ιδιοκτήτης της Ηλιούπολης, Γιώργος Τσακογιάννης), για τις κατηγορίες της διεξαγωγής παράνομου στοιχήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

 

 

Αναλυτικά η πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές των ενόχων:

ΤΣΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ένοχος για: 18 μήνες για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος και 18 μήνες για νομιμοποίηση εσόδων και 18 μήνες για οπλοκατοχή.

 

ΚΑΡΑΚΟΥΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Ένοχος: 18 μήνες για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος και 18 μήνες για νομιμοποίηση εσόδων.

 

ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Ένοχος: 18 μήνες για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος και 18 μήνες για νομιμοποίηση εσόδων.

 

ΖΑΒΑΝΤΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ένοχος: 18 μήνες για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος και 18 μήνες νομιμοποίηση εσόδων.

 

ΓΕΩΡΤΣΙΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Ένοχος: 18 μήνες για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος και 18 μήνες για νομιμοποίηση εσόδων.

 

ΝΤΟΤΣΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ Ένοχος: 18 μήνες για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος και για νομιμοποίηση εσόδων.

 

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΗΣ Ένοχος: 18 μήνες για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος και 18 μήνες για νομιμοποίηση εσόδων.

 

ΒΥΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ Ένοχη: 18 μήνες για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος και 18 μήνες για νομιμοποίηση εσόδων.

 

ΤΣΕΚΕΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ένοχος: 18 μήνες για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος και 18 μήνες για νομιμοποίηση εσόδων.

 

ΔΙΓΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ένοχος: 18 μήνες για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος.

 

ΓΑΛΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Ένοχος: 18 μήνες για διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο στημένων Αγώνων του 2011 ήρθε στο φώς τον Ιούνιο του 2011 στην Ελλάδα.

 

 

Με τη συνδρομή της UEFA και της ΕΥΠ, οι δικαστικές αρχές εντόπισαν δεκάδες υπόπτους, ανάμεσα στους οποίους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, διαιτητές, παίκτες και αστυνομικούς υπαλλήλους, στους οποίους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

 

 

Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες περιλαμβάνονταν αδικήματα δωροδοκίας, εξαγοράς, νόθευσης ανταγωνισμού, καθώς και απειλής χρήσης βίας. 

 

 

Η υπόθεση σε επίπεδο αθλητικής δικαιοσύνης δε σημείωσε κάποια ουσιαστική πρόοδο, ενώ σε ποινικό επίπεδο το 2015 παραπέμφθηκαν σε δίκη οι παράγοντες Αχιλλέας Μπέος, Γιώργος Τσακογιάννης, Ιωάννης Κομπότης, Γιώργος Μποροβήλος (πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης), Δημήτρης Μπάκος (ιδιοκτήτης του Αστέρα Τρίπολης).

 

 

Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο σήμερα, με το σκάνδαλο «Koriopolis», το οποίο, αν και ξεκίνησε με περισσότερους από 100 κατηγορούμενους, εν τέλει γι’ αυτό δικάστηκαν 26 άτομα, από τα οποία τα 15 τελικά αθωώθηκαν οριστικά την 18η Ιανουαρίου 2019.

 

zougla.gr