Η κλιματική αλλαγή «τρέλανε» τον καιρό και στην Ελλάδα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το κρύο

Ρεκόρ ζέστης στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρώιμη άνοιξη στη Γαλλία και τις σκανδιναβικές χώρες και από την άλλη χιόνια στην Τουρκία και την Ελλάδα: το μετεωρολογικό δελτίο φέρνει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη τον φετινό Φεβρουάριο, πιθανόν σε μια νέα ένδειξη της κλιματικής απορρύθμισης.

 

Η Βρετανία κατέρριψε το ένα μετά το άλλο χθες και σήμερα τα ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Φεβρουάριο, ακόμη και για ολόκληρο τον χειμώνα.

 

 

Ενώ το όριο των 20 βαθμών Κελσίου δεν είχε μέχρι τώρα ξεπεραστεί αυτή την εποχή, ο υδράργυρος έφθασε χθες, Δευτέρα, τους 20,6 βαθμούς Κελσίου στο Τρόσγκεντ και στη συνέχεια, σήμερα, τους 20,8 βαθμούς Κελσίου στο Πορθμάντογκ, δύο τοποθεσίες της Ουαλίας.

 

 

«Είναι πρωτοφανές (...) Στην Ουαλία, 20,6 βαθμοί Κελσίου είναι αληθινά σαν να είναι κατακαλόκαιρο», σχολιάζει ο Ετιέν Καπικιάν, μετεωρολόγος στη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo-France.

 

Πιο εντοπισμένα μηνιαία ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης τις τελευταίες ημέρες σε πολυάριθμες τοποθεσίες χωρών της δυτικής Ευρώπης, για παράδειγμα 25 βαθμοί Κελσίου στο Ορένσε της Ισπανίας, 21 βαθμοι Κελσίου στο Πλεμπέρ-Κριστ (στην περιοχή Φινιστέρ της Γαλλίας, ρεκόρ Βρετάνης) ή 18,8 βαθμοί Κελσίου στο Ούκλε, κοντά στις Βρυξέλλες.

 

Οι θερμοκρασίες είναι επίσης ανοιξιάτικες στη Σκανδιναβία, με το ρεκόρ για τον Φεβρουάριο να καταρρίπτεται το Σάββατο στο Κβίκιοκ της Σουηδίας (9,1 βαθμοί Κελσίου), κοντά στον πολικό κύκλο, ή ακόμη με 17,8 βαθμούς Κελσίου στο Λίνγκε της Νορβηγίας, κοντά στο εθνικό ρεκόρ, σύμφωνα με τη Meteo-France.

 

 

Όμως την ίδια στιγμή, το θερμόμετρο δεν ξεπερνούσε τους 5 βαθμούς Κελσίου στο Λέτσε της Ιταλίας ή τους 3 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλονίκη, όπου χιόνισε το περασμένο σαββατοκύριακο, όπως και στη βορειοανατολική Τουρκία.

.newsbomb.gr