Η νέα τάση: Πώς θα κλωνοποιήσετε το κατοικίδιό σας

Στις 5 Ιουλίου 1996, γεννήθηκε ένα πρόβατο που έμελλε να εμπνεύσει μια σειρά από επιχειρήσεις, να παρέχει στους επιστήμονες έναν νέο τρόπο βοήθειας προς τα απειλούμενα είδη και να αλλάξει την ιατρική επιστήμη με τρόπους που ήταν ελάχιστα κατανοητοί εκείνη την εποχή.

 

Δεν ήταν συνηθισμένο πρόβατο. Η ίδια η είσοδός της στον κόσμο ήταν πρωτοποριακή – κλωνοποιήθηκε χρησιμοποιώντας κύτταρα που ελήφθησαν από μαστικό αδένα άλλου προβάτου ως μέρος ενός πειράματος που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Roslin στο Midlothian της Σκωτίας. Την ονόμασαν Dolly από την τραγουδίστρια Dolly Parton.

 

Έκτοτε πολλά άλλαξαν και τα τελευταία έξι χρόνια έχει εμφανιστεί μια νέα βιομηχανία – η κλωνοποίηση κατοικίδιων ζώων.

 

Το 2015, η ViaGen άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που ήθελαν να κλωνοποιήσουν την αγαπημένη τους γάτα ή σκύλο.

 

Το κόστος

Η κλωνοποίηση κατοικίδιων ζώων είναι αμφιλεγόμενη, αλλά αυξάνεται σε δημοτικότητα παρά το υψηλό κόστος της. Η Viagen λέει ότι πλέον κλωνοποιεί «ολοένα και περισσότερα κατοικίδια κάθε χρόνο» και έχει κλωνοποιήσει «εκατοντάδες» από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά.

 

Η εταιρεία χρεώνει 50.000 δολάρια για την κλωνοποίηση ενός σκύλου, 30.000 δολάρια για μια γάτα και 85.000 δολάρια για ένα άλογο. Αυτό το κόστος είναι προφανώς έξω από το εύρος των περισσότερων νοικοκυριών, αλλά αρκετοί διάσημοι άνθρωποι έχουν αποκαλύψει τα τελευταία χρόνια ότι κλωνοποίησαν τα σκυλιά τους ή σχεδιάζουν να το κάνουν. Κι  όπως αναφέρει η εταιρεία στην επίσημη ιστοσελίδα της το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε δύο ισόποσες  δόσεις.

 

Οι celebrities
 

Το 2018, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ αποκάλυψε ότι είχε χρησιμοποιήσει την Viagen για να κλωνοποιήσει δύο κουτάβια από το πρώην κατοικίδιο της Σαμάνθα.

 

Την ίδια χρονιά, η εφημερίδα The Sun ανέφερε ότι ο μεγιστάνας της μουσικής και κριτής του σόου ταλέντων Σάιμον Κάουελ «κλωνοποιούσε 100 τοις εκατό» τα τρία τεριέ του Γιορκσάιρ.

 

Ο Μπλέικ Ράσελ, πρόεδρος της Viagen, λέει ότι το γενετικό υλικό του ζώου που θέλετε να κλωνοποιήσετε μπορεί να αποθηκευτεί σχεδόν επ’ αόριστον πριν πραγματοποιηθεί η διαδικασία της κλωνοποίησης. Αυτό οφείλεται στη χρήση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών κατάψυξης ή στην κρυοσυντήρηση.

 

«Ένα κλωνοποιημένο κατοικίδιο είναι, με απλά λόγια, ένα πανομοιότυπο γενετικό δίδυμο, που το χωρίζουν χρόνια, δεκαετίες, ίσως και αιώνες», προσθέτει.

 

Γέννες κάθε εβδομάδα
 

Η εταιρεία του λέει ότι “δεσμεύεται για την υγεία και την ευημερία κάθε σκύλου και γάτας με τους οποίους συνεργαζόμαστε” και τηρεί όλους τους κανονισμούς των ΗΠΑ.

 

«Έχει αυξηθεί τόσο πολύ από τότε που ξεκινήσαμε για πρώτη φορά και κλωνοποιούμε όλο και περισσότερα κατοικίδια κάθε χρόνο», λέει και προσθέτει: “Έχουμε κουτάβια που γεννιούνται κάθε εβδομάδα. Δεν κάνουμε πολλές διαφημίσεις, πολλά μεταφέρονται από στόμα σε στόμα.”

 

Το 90% των πελατών της εταιρείας απλώς επιλέγουν να διατηρήσουν τα κύτταρα του κατοικίδιου ζώου τους – το οποίο κοστίζει 1.600 δολάρια – σε περίπτωση που μπορούν να αντέξουν οικονομικά την κλωνοποίηση αργότερα. Το υψηλό κόστος προκύπτει από το γεγονός ότι η κλωνοποίηση είναι ακόμα απίστευτα περίπλοκη – για τους σκύλους η όλη διαδικασία διαρκεί οκτώ μήνες και για τις γάτες ένα χρόνο.

 

Αλλού στον κόσμο
 

Έκτοτε, η βιομηχανία έχει επεκταθεί αλλού στον κόσμο. Η Sooam Biotech στη Νότια Κορέα προσφέρει υπηρεσίες κλωνοποίησης σκύλων, καθώς και η Sinogene στην Κίνα.

 

Ωστόσο, οι φιλοζωικές οργανώσεις εκφράζουν σημαντικές ανησυχίες . Για παράδειγμα, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα κλωνοποιημένα ζώα είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες.

 

Μια έκθεση του 2018 από το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη ανέφερε το μέσο ποσοστό επιτυχίας σε μόλις 20%.