Ινδονησία: Ασθενής είναι φορέας της πιο μεταλλαγμένης μορφής κορονοϊού-Έχει 113 μεταλλάξεις

Μια παραλλαγή του Covid, που εντοπίστηκε στην Ινδονησία, μπορεί να είναι η πιο μεταλλαγμένη εκδοχή του ιού που έχει καταγραφεί ποτέ, πιστεύουν οι επιστήμονες.

 

Ημορφοποιημένη εκδοχή της Δέλτα - που συλλέχθηκε από ένα δείγμα ασθενούς στην Τζακάρτα - έχει 113 μοναδικές μεταλλάξεις. Τριάντα επτά από τις αλλαγές επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδας, την οποία χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μεταδοθεί στους ανθρώπους. Συγκριτικά, η Όμικρον, που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, φέρει περίπου 50 μεταλλάξεις.

 

 

Οι ανιχνευτές ιών χαρακτήρισαν το ανώνυμο στέλεχος ως το «πιο ακραίο» που έχουν δει ποτέ.

 

Αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι θα υπάρχει υψηλή μετάδοση. Και, ακόμα κι αν συνέβαινε, κορυφαίοι ειδικοί επιμένουν ότι δεν θα αναπήδησε τον κόσμο να χρειαστεί οποιοδήποτε είδος κλειδώματος.

 

Ο νέος ιός, που υποβλήθηκε σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων γονιδιωματικής Covid στις αρχές Ιουλίου, πιστεύεται ότι γεννήθηκε από ένα κρούσμα χρόνιας μόλυνσης, δηλαδή όταν ένας μόνο ασθενής, αντί να νικήσει τον ιό σε λίγες εβδομάδες, υφίσταται μια εκτεταμένη λοίμωξη που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

 

Ο καθηγητής Ίαν Τζόουνς, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, εκτιμά ότι η νέα παραλλαγή είναι «ασυνήθιστα μεταλλαγμένη».

 

Ενώ ο Covid μεταλλάσσεται συνεχώς, είπε ότι οι χρόνιες λοιμώξεις έχουν αυξημένη δυνατότητα να τον «ενθαρρύνουν» να προσαρμοστεί καλύτερα για να διεισδύσει στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

«Η ανησυχία για τις χρόνιες λοιμώξεις είναι ότι ο ιός μεταλλάσσεται σε ένα άτομο που έχει ήδη δημιουργήσει ανοσία», σημείωσε. «Με άλλα λόγια, ο ιός πρέπει σχεδόν να έχει μεταλλάξεις που μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την ανοσία». Αλλά διευκρίνισε ότι μια τόσο εκτεταμένη μετάλλαξη έχει συχνά τίμημα για τον ίδιο τον ιό.

 

«Τέτοιες μεταλλάξεις συχνά αντισταθμίζονται από ένα «κόστος φυσικής κατάστασης» που σημαίνει ότι ο ιός γενικά δεν αναπτύσσεται καλά,  και γενικότερα ο κίνδυνος από έναν τέτοιο ιό είναι χαμηλός.