Ινδονησία: Έκρηξη ηφαιστείου στο νησί που «χτύπησε» ο σεισμός και το τσουνάμι

Δεν έχουν τέλος τα δεινά των κατοίκων του Σουλαουέζι που πριν από πέντε ημέρες ισοπεδώθηκε από ισχυρό σεισμό και τσουνάμι, με διεθνή δίκτυα να μεταδίδουν ότι εξερράγη ηφαίστειο στο βόρειο τμήμα του νησιού της Ινδονησίας.

 

 

Όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο Sky News, το ηφαίστειο  Soputan εξερράγη το πρωί της Τετάρτης, εκτοξεύοντας στάχτη σε ύψος 6.000 μέτρων.

 

 

Μόλις μια ημέρα αφότου ξεκίνησε  επιχείρησηαπομάκρυνσης κατοίκων από το κεντρικό τμήμα του νησιού, οι αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση προειδοποιώντας πιλότους ότι υπάρχει ηφαιστειακή τέφρα στην ατμόσφαιρα.

 

 

Χτες, αεροσκάφη είχαν ξεκινήσει να μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στην πόλη Παλού, όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές από τον σεισμό και το τσουνάμι που προκλήθηκε.

 

 

 

 

 

Εκατόμβες νεκρών στην Ινδονησία: Ξεπέρασαν τους 1.400 οι νεκροί από το σεισμό και το τσουνάμι

 

Στους 1.407 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων στην Ινδονησία από το φονικό συνδυασμό του σεισμού των 7,2 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

 

 

 

Οι διασώστες δίνουν «μάχη» με το χρόνο με την ελπίδα να ανασύρουν ζωντανούς κάτω από τα συντρίμμια και τους τόνους λάσπης που έχουν σκεπάσει τα πάντα στην παράλια πόλη Παλού, του νησιού Σαλαουέσι, την οποία έπληξε η μανία της φύσης, την περασμένη Παρασκευή.

 

 

Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από τον σεισμό των 7,5 βαθμών και το φονικό τσουνάμι που προκλήθηκε από τη δόνηση, σύμφωνα με την υπηρεσία.

 

 

Όμως πολλά από τα κτήρια που κατέρρευσαν πλημμύρισαν μετά το τσουνάμι, γεγονός που κάνει τις ελπίδες να σβήνουν.

 

 

Video: Ινδονησία: Εκατόμβες νεκρών και χάος μετά το σεισμό και το τσουνάμι

 

 

 

Το έδαφος, σημειώνει ρεπορτάζ του BBC, είναι ιδιαίτερα ασταθές και κινείται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις διάσωσης να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και να εγκυμονεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων λάσπης.

 

 

Μεταξύ των θυμάτων, είναι και 34 σπουδαστές, τα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν σε εκκλησία, η οποία είχε θαφτεί από τόνους λάσπης ενώ αγνοούνται δεκάδες ακόμα.

 

 

Τρεις επιζώντες ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα ξενοδοχείου ενώ 50 ακόμα άτομα βρίσκονταν στο κτήριο την ώρα του σεισμού.

 

 

 

Καθώς οι πρώτες προμήθειες και η ανθρωπιστική βοήθεια έχουν αρχίσει να φτάνουν από αέρος αλλά και με κονβόι φορτηγών στην κατεστραμμένη Παλού, οι επιζώντες καλούνται να επιβιώσουν χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

 

 

Παράλληλα, η αστυνομία προχωρά σε περιπολίες για να αποτρέψει πιθανές λεηλασίες σε καταστήματα, καθώς έχουν ήδη σημειωθεί τέτοια περιστατικά.

 

 

Πηγή: cnn.gr

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ