Δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό» ισχυρίζεται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν και τα δημοσιεύματα του αμερικανικού, κυρίως, Τύπου, ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση εναντίον της Τεχεράνης.
«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης Ισφαχάν ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας», ανέφερε το πρακτορείο.
Νωρίτερα ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού Σιαβός Μιχαντούστ, είχε δηλώσει στην κρατική τηλεόραση ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές από τη νυκτερινή επίθεση εναντίον του Ιράν.
Σύμφωνα με τον αξιωματικό, οι εκρήξεις που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύκτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον «ύποπτου αντικειμένου».
Παρέλαση στην Τεχεράνη για την «Ημέρα του Στρατού»
Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοχώρου της χώρας ο οποίος έγραψε στο Χ:
«Δεν υπήρξε καμία αεροπορική επίθεση από τα εξωτερικά σύνορα προς το Ισφαχάν ή άλλα μέρη της χώρας».
Είπε ότι το Ισραήλ «έκανε μόνο μια αποτυχημένη και ταπεινωτική προσπάθεια να πετάξει drones τα τετρακόπτερα έχουν επίσης καταρριφθεί».
Η Τεχεράνη έκανε λόγο για τρεις εκρήξεις κοντά σε μια στρατιωτική βάση στο Καχζαβαρεστάν, οικισμό ανάμεσα στο Ισφαχάν και το αεροδρόμιό του στο κέντρο της χώρας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, όμως «μέχρι στιγμής» δεν έχει πραγματοποιηθεί επίθεση με πυραύλους, ανέφεραν οι ιρανικές αρχές.
Επίσης οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια του Ισφαχάν είναι «εντελώς ασφαλείς», διευκρίνισε το πρακτορείο Tasnim.
Το Ιράν ενεργοποίησε την αντιαεροπορική άμυνά του σε επαρχίες, όμως «καμιά ζημιά, ούτε έκρηξη μεγάλης κλίμακας δεν έχει αναφερθεί», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Οι εμπορικές πτήσεις, οι οποίες είχαν ανασταλεί για λίγο από και προς την Τεχεράνη, επαναλήφθηκαν νωρίς το πρωί, σύμφωνα με το Irna. Η αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Flydubai ματαίωσε ωστόσο σήμερα τις πτήσεις της προς το Ιράν.
Οι εκρήξεις στο Ιράν συνέπεσαν με τα 85α γενέθλια του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας: Καμία ζημιά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Στο μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές μετά τη φερόμενη επίθεση του Ισραήλ.
Ο Οργανισμός εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ζητεί από όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται ποτέ στόχος στη διάρκεια στρατιωτικών συγκρούσεων.
Ηνωμένα Έθνη: ΟΙ ΗΠΑ άσκησαν βέτο, μπλοκάροντας την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ να γίνει «το κράτος της Παλαιστίνης δεκτό ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών».
Η Βρετανία και η Ελβετία απείχαν, ενώ τα υπόλοιπα 12 μέλη του δεκαπενταμελούς Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν ‘Nαι’.
Το σχέδιο ψηφίσματος ήταν πρωτοβουλία της Αλγερίας.
Πρώτες αντιδράσεις – Ρωσία
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης της πλήρους ιδιότητας του μέλους του οργανισμού στην Παλαιστίνη, λέγοντας ότι «η απόλυτη πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας» την υποστηρίζει επίσης.
Ασκώντας το βέτο τους, οι ΗΠΑ έδειξαν «τι πραγματικά σκέφτονται για τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Νεμπένζια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι «δεν τους αξίζει να έχουν το δικό τους κράτος» και ότι αντιλαμβάνεται μόνο «τα συμφέροντα του Ισραήλ», είπε.
Ο Νεμπένζια πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ κλείνουν τα μάτια στα «εγκλήματα του Ισραήλ» κατά των αμάχων στη Γάζα, καθώς και στη συνέχιση της παράνομης εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη.
«Ο στόχος είναι να σπάσει η θέληση των Παλαιστινίων, να τους αναγκάσουν μια για πάντα να υποταχθούν στην κατοχική δύναμη, να τους μετατρέψουν σε υπηρέτες και άτομα δεύτερης κατηγορίας και ίσως, να τους αναγκάσουν μια για πάντα να εγκαταλείψουν το πατρικό τους», επισήμανε, ενώ τόνισε πως «αυτή η πολιτική έχει μόνο αντίθετα αποτελέσματα».