Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές για την απάντηση στο Ιράν - Γ.Γ. ΟΗΕ: Να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού

Eν μέσω διπλωματικού μαραθώνιου

 

«Εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αλλά ενδείξεις δείχνουν πως η απάντηση δεν θα είναι άμεση

 

Ακάθεκτο το Ισραήλ συνεχίζει να εφαρμόζει το γενοκτονικό του σχέδιο στη Γάζα με έναν από τους τελευταίους βομβαρδισμούς να πλήττει, εκ νέου, τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμα.

 

Στη Ράφα παραμένουν περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι, οι περισσότεροι σε πρόχειρους καταυλισμούς. Χθες χιλιάδες πήραν παραθαλάσσιο δρόμο προς βορρά, μετά τις φήμες ότι ο ισραηλινός στρατός επιτρέπει πλέον σε εκτοπισμένους να γυρίσουν σπίτια τους, κάτι που τελικά δεν ισχύει.

 

Γάζα
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να επιστρέψουν με τα πόδια από την κεντρική Λωρίδα της Γάζας προς τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

 

Οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν σε υψηλό συναγερμού από χθες λόγω της επίθεσης του Ιράν -της πρώτης σε ισραηλινό έδαφος- με πλήθος drones και πυραύλων, ενώ υποστηρίζει ότι με τη βοήθεια δυτικών συμμάχων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, αναχαίτισε το 99% των εκτοξεύσεων.

 Τώρα σταθμίζει την κατάσταση για να δώσει την απάντησή του μετά το ξεκάθαρο αμερικανικό «στοπ» στα αντίποινα, που εκθέτουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος βιάστηκε να προαναγγείλει ανταπάντηση. «Μολονότι δεχτήκαμε επίθεση από το Ιράν, δεν χάσαμε από τα μάτια μας, ούτε για μια στιγμή, τη ζωτική αποστολή μας στη Γάζα, που συνίσταται να σώσουμε τους ομήρους μας που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, εντολοδόχου του Ιράν», δήλωσε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.

 

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι επιλογές είναι ανοιχτές. «Τις τελευταίες ώρες εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση» είπε. Όμως, δύο μέλη του τριμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ προέβησαν σε δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι δεν εξετάζουν άμεση απάντηση. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ιωάβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι η αναχαίτιση της επίθεσης ήταν μια ευκαιρία για μια νέα «στρατηγική συμμαχία» κατά του Ιράν. Ο υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ υποστήριξε ότι η χώρα του «θα οικοδομήσει έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσει το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλος για εμάς».

 

Ο Μπάιντεν και οι αξιωματούχοι του προσπάθησαν να πείσουν τον Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο ότι η επιτυχία της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, αντιπροσώπευε μια νίκη από μόνη της, αποδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ και των συμμάχων του, και ότι μια αντεπίθεση εναντίον του Ιράν θα ήταν στρατηγικά απερίσκεπτη.

 

Σημειώνεται ότι χθες βράδυ υπήρξε έντονη αντιπαράθεση κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε στην εισήγησή του την ιρανική επίθεση του Σαββάτου και την ισραηλινή στη Δαμασκό, που προηγήθηκε, τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο πόλεμο.

 

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξήγησαν πως οι εκτοξεύσεις έγιναν σε ανταπόδοση για τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου που κατέστρεψε το ιρανικό προξενείο της Δαμασκού, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δυο υποστρατήγων της Δύναμης Κουντς του σώματος αυτού, η οποία είναι επιφορτισμένη με τις ιρανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Η Ισλαμική Δημοκρατία κατηγόρησε για τον βομβαρδισμό το Ισραήλ, που δεν το επιβεβαίωσε, ούτε το διέψευσε.

 

Όπως είναι αναμενόμενο, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει τεταμένη με τον φόβο για πιθανές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατέστρεψαν πάνω από 80 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) και τουλάχιστον 6 βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που είχαν στόχο το Ισραήλ. Ανάμεσά τους φέρεται να ήταν βαλλιστικός πύραυλος πάνω στο όχημα από το οποίο επρόκειτο να εκτοξευθεί και επτά UAVs, που καταστράφηκαν στο έδαφος σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι.

 

Ο Μπάιντεν έθεσε για πρώτη φορά τις πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ιρανική επίθεση σε τηλεφώνημα στις 4 Απριλίου, το οποίο επικεντρώθηκε επίσης στην τρομερή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Τις επόμενες δέκα ημέρες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοίμασαν ένα συντονισμένο σχέδιο άμυνας και οι ΗΠΑ έφεραν περισσότερα αεροπλάνα και πλοία στην περιοχή.

 

Γ.Γ. ΟΗΕ: Να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού

 

Συμβούλιο Ασφαλείας
 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ, το οποίο έχει υποστηρίξει ότι με τη βοήθεια δυτικών συμμάχων του, όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και Γαλλία, αναχαίτισε το 99% των εκτοξεύσεων κατά τη διάρκεια της επίθεσης. 

 

Στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε πως «ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο».

 

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

 

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», είπε.

 

Επανέλαβε την καταδίκη που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.

 

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή σμήνος «300 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», επίθεση που αποκρούστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της.

 

Το Ισραήλ είναι ορκισμένος εχθρός από την ισλαμική επανάσταση του 1979 της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που δεν κρύβει πως θέλει την εξάλειψη του εβραϊκού κράτους. Ως τώρα ωστόσο η Τεχεράνη δεν είχε επιτεθεί ποτέ απευθείας στο Ισραήλ και οι δυο χώρες αναμετρώνταν μέσω τρίτων, ενδιάμεσων, όπως για παράδειγμα η λιβανική Χεζμπολά.

 

Η ιρανική επίθεση, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», αποτελούσε ανταπόδοση στον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στην Δαμασκό με τους 16 νεκρούς, μεταξύ τω οποίων επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.  

 

Ο βομβαρδισμός έγινε έξι μήνες και πλέον αφότου ξέσπασε στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ο πόλεμος αυτός ανέβασε ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο των εντάσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

 

Ο Γκουτέρες ζήτησε για ακόμη μια φορά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που πήρε η Χαμάς όταν ο στρατιωτικός της βραχίονας προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

 

«Όλες τις πιθανές κυρώσεις» κατά του Ιράν ζήτησε το Ισραήλ

 

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος υπέβαλε το αίτημα για την κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αξίωσε το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν.

 

«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, αξιώνοντας ιδίως να «προχωρήσει στην επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».

 

Το Ιράν δεν επιδιώκει κλιμάκωση αλλά θα απαντήσει δυναμικά

 

Το Ιράν «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα», υποστήριξε από τη δική του πλευρά ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί.

 

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», τόνισε ο ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει κλιμάκωση αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».

 

Κίνα: Εξαιρετικά μοχθηρή η ισραηλινή επίθεση στο προξενείο

 

Ο πρέσβης της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάι Μπινγκουό, δήλωσε στη συνεδρίαση ότι η φερόμενη ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Συρία, η οποία προκάλεσε την ιρανική απάντηση, ήταν "εξαιρετικά φαύλου χαρακτήρα".

 

Ο Ντάι Μπινγκ εξέφρασε επίσης τη βαθιά ανησυχία του για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και ζήτησε τη «μέγιστη ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» από όλα τα μέρη. Τέλος, απαίτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα επικρίνοντας την απαράδεκτη ανθρωπιστική καταστροφή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ