Καιρός: Έρχεται «εκρηκτικό» κοκτέιλ με αφρικανική σκόνη και ζέστη

Νέα «επέλαση» της αφρικανικής σκόνης αναμένεται τις επόμενες ώρες στη χώρα μας, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες θα δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

Η αφρικανική σκόνη βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν σε ευρεία σύσκεψη της Ολομέλειας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, που πραγματοποιείται σήμερα υπό την εποπτεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ελευσίνα για την κλιματική αλλαγή και την συνέπειές της, σε τεχνικό επίπεδο.

 

Θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική κρίση αλλά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συζητηθούν σήμερα. Ανάμεσα στα έντονα καιρικά φαινόμενα και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε ήδη ένα έντονο φαινόμενο τον Απρίλιο, ενώ από την Πέμπτη αναμένεται ξανά μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα μέχρι και την Δευτέρα 20 Μαΐου.

 

Όπως ανέφερε η μετεωρολόγος του ΕΡΤNews, Αναστασία Τυράσκη, αυτό που θα καθορίσει τον καιρό τις επόμενες ημέρες ουσιαστικά είναι η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική, που θα κουβαλούν μαζί τους και την αφρικανική σκόνη.

 

Ήδη η μεταφορά σκόνης έχει ξεκινήσει από τα δυτικά και τα νότια, ωστόσο, μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αναμένονται αύριο (Πέμπτη, 16/5) στα δυτικά και τα νότια και βαθμιαία τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα και αυτό θα διαρκέσει μέχρι περίπου τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

 

Ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει. Συγκεκριμένα, αύριο Πέμπτη στα δυτικά και τα νότια η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 30 βαθμούς και τις επόμενες ημέρες, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή αλλά και Δευτέρα, Τρίτη θα φτάσει γύρω στους 30 βαθμούς και τοπικά θα ανέλθει στους 35 βαθμούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ