Καιρός: Έρχεται η «Ψυχρή Λίμνη» και φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Αλλάζει επικίνδυνα το καιρικό σκηνικό καθώς ακραία επικινδυνότητα επεισοδίου βροχόπτωσης κατηγορίας 5 αναμένεται στη χώρα λόγω της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με την ονομασία «Ψυχρή Λίμνη»

 

Αλλαγή του καιρικού σκηνικού από αύριο Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου σε όλη τη χώρα που θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου. Έρχεται επιδείνωση του καιρού σταδιακά, η οποία θα περιλαμβάνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

 

Σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς την χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από την γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.

 

Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής κυρίως χώρας.

 

 

Η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες

 

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 04.09.2023 αναμένουμε βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στο Βορειοδυτικό Αιγαίο και τοπικά στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στη Θράκη θα είναι τοπικά και περιορισμένα. Μάλιστα θα υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας έως 8-10 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 6-7 μποφόρ στα πελάγη.

 

Το χρονικό διάστημα από την Τρίτη 05.09.2023 έως την Τετάρτη 06.09.2023 αναμένουμε βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εκτός από τα νότια νησιωτικά τμήματα όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά.

 

Οι βροχές και οι καταιγίδες σε τμήματα της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στη Χαλκιδική και στα νοτιοδυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι ισχυρές και με μεγάλη διάρκεια με αυξημένη την πιθανότητα εκδήλωσης σημαντικών υψών βροχόπτωσης σε μικρό χρονικό διάστημα αυξάνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρικών επεισοδίων.

 

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται ο αναμενόμενος αθροιστικός υετός έως την Τρίτη 05.09.2023.

Αρναούτογλου: Πότε θα εκδηλωθεί η νέα κακοκαιρία - Ποια θα είναι η πορεία της

 

Την τελευταία του πρόγνωση για την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας από αύριο ανήρτησε στο Facebook ο έμπειρος προγνώστης Σάκης Αρναούτογλου.

 

Σύμφωνα με την ανάρτησή του, ο καιρός αναμένεται να αλλάξει από αύριο σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και μέχρι το βράδυ και σε αρκετές περιοχές της υπόλοιπης χώρας, ενώ συνόδευσε την πρόγνωσή του και με ένα βίντεο που δείχνει την πορεία της κακοκαιρίας.

 

 

 

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Βασίλη Κικίλια για την επιδείνωση του καιρού

 

Έκτακτη συντονιστική τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα για την εκδήλωση των επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων. Στη συντονιστική σύσκεψη θα προΐσταται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας με τη συμμετοχή της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής, των περιφερειαρχών της χώρας, της ΚΕΔΕ και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Κικίλιας έχει αποστείλει κατεπείγουσα επιστολή στις περιφέρειες και στους δήμους όλης της χώρας για την άμεση εκπόνηση και ολοκλήρωση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

 

Επιπλέον, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ