Καιρός – καύσωνας: Αίσθηση για θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου στον ήλιο

Αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες καταστάσεις θα βρεθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες εξαιτίας του σφοδρού κύματος καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κρατήσει ως το τέλος της άλλης εβδομάδας.

 

Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου και όλη η χώρα θα μπει στον «φούρνο». Η πρωτοφανής θερμή επέλαση είχε ως αποτέλεσμα να ανακοινωθούν έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους και ειδικά για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους όπου η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική.

 

Από το Σάββατο (31.07.2021) θα αρχίσουν τα πράγματα να δυσκολεύουν επικίνδυνα με αποκορύφωμα την Δευτέρα και την Τρίτη οπότε ο καύσωνας θα απογειώσει την θερμοκρασία.

 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Mega Γιάννη Καλιάνο δύσκολα θα κυλήσουν οι προσεχείς ημέρες. Δεν αποκλείεται όπως τονίζει, να δούμε θερμοκρασία ρεκόρ ίσως όλων των εποχών την Δευτέρα ή την Τρίτη.

 

Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται «καυτό» με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 41-41 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά τμήματα, ενώ στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει στους 41 βαθμούς.

 

Τα πιο δύσκολα όμως έρχονται στις αρχές της εβδομάδας, αφού τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα ανέβει στους 43-44 βαθμούς Κελσίου, τοπικά και στους 45. Στη Θεσσαλία, στη Βοιωτία, στην Σπάρτη, στην Κωπαΐδα, στον Πύργο, στο Αγρίνιο και στη Λαμία το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει 45 βαθμούς.

 

Στην Αττική η θερμοκρασία από τη Δευτέρα θα κυμανθεί στους 42-43 βαθμούς τοπικά και 44.

 

Και στη Θεσσαλονίκη θα είναι ελαφρώς πιο χαμηλά, στους 40-41 βαθμούς Κελσίου.

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τουλάχιστον μέχρι τις 8 Αυγούστου θα διαρκέσει ο καύσωνας, δηλαδή θα περάσουμε 9 ημέρες με άκρως υψηλές θερμοκρασίες.

 

Αιτία για την εκτόξευση της θερμοκρασίας είναι η μεταφορά των θερμών αέριων μαζών όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

 

 

Να σημειωθεί ότι οι θερμοκρασίες που προαναφέρθηκαν είναι όλες υπό σκιά, καθώς στον ήλιο τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Η αίσθηση θα ανεβαίνει πάνω από τους 50 βαθμούς Κελσίου (!) δηλαδή… πραγματικό καμίνι.

 

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση που θα βιώσει το ανθρώπινο σώμα με αυτές τις θερμοκρασίες και τον παρατεταμένο καύσωνα. Δεν θα είναι, βέβαια, δύσκολες μόνο οι μέρες, αλλά και οι νύχτες με τον υδράργυρο να μην πέφτει κάτω από τους 32 βαθμούς, κάτι το οποίο είναι ασυνήθιστο. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ