Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση τις επόμενες ώρες - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία με βροχές και χαλάζι

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια της χώρας την Παρασκευή 08/07 και η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατα τη διάρκεια του Σαββάτου 09/07. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας είναι:

 

- οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας

 

- οι καταιγίδες στα ηπειρωτικά τμήματα πέρα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους (έως 3-4 cm)

 

- η πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο, η οποία στα ηπειρωτικά κυρίως θα είναι της τάξης των 6-8 βαθμών Κελσίου

 

- η ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων (κυρίως το Σάββατο) έως και 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο και 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο

 

 

 

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός 3ωρου από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατα τη διάρκεια του 3ημερου Πέμπτη 07/07 έως Σάββατο 09/07.

 

Σημαντικές βροχοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια την Παρασκευή 8/7 και το Σάββατο 9/7
 

Παράλληλα, με την έλευση αυτής της διαταραχής αναμένουμε σημαντική και σταδιακή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τα επίπεδα επικινδυνότητας να υποχωρούν σημαντικά από την Πέμπτη 07/07 έως το Σάββατο 09/07.

 

Ωστόσο, πολύ υψηλό δυναμικό για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο αναμένουμε την Πέμπτη 07/07 σε Ν. και Αν. Κρήτη, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Δωδεκάνησα λόγω των ισχυρών Β/ΒΔ ανέμων σε συνδυασμό με τις σχετικά ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες.

 

Το πολύ υψηλό δυναμικό για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο θα επιμείνει την Παρασκευή 08/07 στα Δωδεκάνησα (μεγάλη προσοχή στη Ρόδο) και τοπικά στην Αν. Σάμο.

 

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε εκείνες τις περιοχές όπου οι Β/ΒΔ άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη, μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς.

 

Μαρουσάκης: Εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις – Έρχονται πλημμύρες και χαλάζι

 

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού τα επόμενα 24ωρα (24/06). Σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη: «θα υπάρξουν περιοχές όπου θα δούμε ενδεχομένως και πάνω από 70 τόνους νερού ανά στρέμμα! Οι τιμές αυτές οδηγούν σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις λόγω πλημμυρών ή και καταστροφών από χαλάζι κτλ».

 

Οι κακές καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη θα διαρκέσουν από αύριο τα ξημερώματα μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής περίπου.

 

Αναλυτικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει:

 

 

Στο πάνω μέρος του χάρτη υπάρχει η ένδειξη για την ημέρα και την ώρα όπου ισχύει η πρόγνωση και στο κάτω μέρος του χάρτη η χρωματική κλίμακα σε χιλιοστά. Τονίζεται ότι 1 χιλιοστό αντιστοιχεί σε χίλια λίτρα νερού ή έναν τόνο ανά στρέμμα.

 

Εντυπωσιακό για την εποχή ότι βλέπουμε σε αρκετές περιοχές να τερματίζει η κλίμακα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιοχές όπου θα δούμε ενδεχομένως και πάνω από 70 τόνους νερού ανά στρέμμα!

Οι τιμές αυτές οδηγούν σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις λόγω πλημμυρών ή και καταστροφών από χαλάζι κτλ.

Για τον λόγο αυτό έκρινα απαραίτητο να δώσω ελεύθερα τα αποτελέσματα από το μετεωρολογικό μας μοντέλο που χρησιμοποιούμε στον τηλεοπτικό μας σταθμό OPEN - Το Ανοιχτό Κανάλι προκειμένου να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι για το επικίνδυνο της κατάστασης. Ενημερωθείτε και ενημερώστε! Καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους και πολύ μεγάλη προσοχή!!!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ