Καιρός: Θερμή εισβολή από την Αφρική – Πόσο θα κρατήσει το μικρό καλοκαιράκι

Ο καιρός αλλάζει και γίνεται καλοκαιρινός. Μια θερμή εισβολή με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έρχεται από το Σάββατο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, στη χώρα μας.

 

Οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, θα φέρουν ένα σύντομο καλοκαίρι μέσα στον Οκτώβριο, με ζέστη, σκόνη από την Αφρική και αυξημένα ποσοστά υγρασίας.

 

Το Σάββατο προβλέπεται καλός καιρός σε όλη τη χώρα, με αρκετή ηλιοφάνεια. Κατά διαστήματα μέσα στη μέρα αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες στα βόρεια και νότια πρόσκαιρα θα πυκνώσουν, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών κυρίως στην κεντρική Μακεδονία αλλά και στα βορειότερα τμήματα της Κρήτης. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης από την Αφρική κυρίως στα δυτικά κεντρικά και νότια, ενώ η ορατότητα το πρωί και το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη.

 

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα αρχίσει ανεβαίνει και θα φτάσει στα βόρεια τους 27, 30-31 στα ανατολικά και νότια και μέχρι 32 τοπικά στα δυτικά. Στο Αιγαίο οι μέγιστες θα είναι κοντά στους 28-29 και στους 33 βαθμούς Κελσίου θα ανέβει ο υδράργυρος στη βόρεια Κρήτη.

 

Οι άνεμοι στα πελάγη σε νότιες νοτιοανατολικές διευθύνσεις, στο Ιόνιο 5-7 μποφόρ, στο Αιγαίο 3-5 και πρόσκαιρα στα νότια 6 μποφόρ.

 

Για την Αττική προβλεπονται αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία από 19-28, με νοτιοανατολικό άνεμο στις γύρω θαλάσσιες περιοχές 3-4 και στο Σαρωνικό πρόσκαιρα 5 μποφόρ.

 

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ηλιοφάνεια ενδιάμεσα. Η θερμοκρασία από 17-26 και οι άνεμοι νοτιοανατολικοί ήπιοι 3-4 μποφόρ.

 

Η Κυριακή θα κυλήσει με παρόμοιες καιρικές συνθήκες. Δηλαδή, με ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ πιθανόν να ψιχαλίσει λίγο στα βόρεια Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα πλησιάσει τους 30-34 βαθμούς, ίσως τοπικά και 35, θερμοκρασίες 8-10 βαθμούς υψηλότερες από τα φυσιολογικά για την εποχή. Οι άνεμοι σε νότιες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ στο Αιγαίο, μέχρι 7 στο Ιόνιο, σε συνδυασμό με αφρικανική σκόνη και υγρασία.

 

Την Δευτέρα η ζέστη θα γίνει εντονότερη, με 32 βαθμούς στα βόρεια και 34-35 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και 36 βαθμούς στην Κρήτη.. Γενικά η ο καιρός θα είναι καλός με ηλιοφάνεια, παροδικές νεφώσεις σε όλη τη χώρα, τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά και σκόνη από την Αφρική στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα διατηρηθούν σε νότιες διευθύνσεις 3-5 και στο Ιόνιο μέχρι 7 μποφόρ.

 

Meteo.gr: Θερμοκρασίες 7 έως 13 βαθμούς υψηλότερες από την μέση τιμή των ετών 1979 – 2010

 

Σύμφωνα με το meteo.gr, οι θερμοκρασίες στην κατώτερη ατμόσφαιρα πάνω από όλη τη χώρα θα είναι 7 έως 13 βαθμούς υψηλότερες από τη μέση τιμή των ετών 1979-2010.

 

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από το έδαφος. Το ύψος αυτό επιλέγεται για την παρακολούθηση της μέσης διακύμανσης της θερμοκρασίας γιατί αν και βρίσκεται αρκετά κοντά στο έδαφος, δεν επηρεάζεται σημαντικά από τοπικούς παράγοντες. Με κίτρινες και κόκκινες αποχρώσεις φαίνονται οι θερμότερες και με γαλάζιες οι ψυχρότερες αέριες μάζες. Παρ΄ ότι στο ύψος αυτό η διακύμανση της θερμοκρασίας είναι ενδεικτική της διακύμανσής της κοντά στο έδαφος, οι θερμοκρασίες που τελικά θα διαμορφωθούν, θα καθοριστούν και από άλλους παράγοντες όπως η παρουσία νεφώσεων, αφρικανικης σκόνης (αναμένεται μεταφορά) και ο άνεμος. Ενδεικτικά όμως μπορεί να αναφερθεί ότι την Κυριακή  04/10 και τη Δευτέρα 05/10 η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας στα κεντρικά και νότια διαμερίσματα της χώρας θα φτάσει κατά τόπους τους 35 με 36 βαθμούς.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ