Καρδιακή ανεπάρκεια: Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου για τους πάσχοντες

Άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, σύμφωνα με γερμανική έρευνα. Αυτό ανακοίνωσαν ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Λουέντε του Πανεπιστημίου Κρίστιαν – Άλμπρεχτς του Κιέλου.

 

Οι Γερμανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος δεκαετίας για 100.124 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα τόσα (η ομάδα ελέγχου) χωρίς τέτοιο πρόβλημα. Κανένας δεν είχε καρκίνο στο ξεκίνημα της μελέτης, ενώ η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 73 έτη.

 

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα καρκίνου μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (σχεδόν 26%) σε σχέση με εκείνους χωρίς ανεπάρκεια (16%). Αναλυτικότερα τα ποσοστά ήταν στις γυναίκες 29% έναντι 19%, ενώ στους άνδρες 23% έναντι 14%, συνεπώς η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες με καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με τους άνδρες με παρόμοια καρδιοπάθεια.

 

«Επρόκειτο για μια μελέτη παρατήρησης, που δεν αποδεικνύει ότι η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί καρκίνο. Όμως τα ευρήματα πράγματι δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να ωφεληθούν από μέτρα πρόληψης του καρκίνου», δήλωσε ο Λουέντε.

 

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ουσίες ενεργοποιούν τη δημιουργία καρκινικών όγκων

 

Περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια παγκοσμίως. Μερικοί εμφανίζουν ανεπάρκεια έπειτα από θεραπεία για καρκίνο. Μετά και τη νέα μελέτη, αυξάνονται πλέον οι ενδείξεις ότι ένας άνθρωπος με καρδιακή ανεπάρκεια έχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσει και καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.

 

«Τα ευρήματα μας επιτρέπουν να εικάσουμε ότι υπάρχει μια σχέση αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην καρδιακή ανεπάρκεια και στον καρκίνο. Αυτό είναι βιολογικά εύλογο, καθώς υπάρχουν πειραματικές ενδείξεις πως ουσίες που εκκρίνονται από την καρδιά με ανεπάρκεια, μπορούν να ενεργοποιήσουν τη δημιουργία καρκινικών όγκων», ανέφερε ο Λουέντε.

 

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τον καρκίνο του χείλους, του στόματος, του φάρυγγα και του πνεύμονα. Ακολουθούν κατά σειρά οι καρκίνοι των γυναικείων γεννητικών οργάνων, του δέρματος, του αίματος, του πεπτικού συστήματος, του μαστού και της ουροδόχου.