Καρκίνος: Ιάπωνες επιστήμονες ανέπτυξαν νέα μέθοδο χρήσης του DNA για εξόντωση καρκινικών κυττάρων

Το δρόμο για νέα θεραπεία μορφών του καρκίνου πιθανώς να ανοίγει ένας νέος τρόπος για την εξόντωση καρκινικών κυττάρων που ανέπτυξαν Ιάπωνες επιστήμονες.

 

Η μέθοδος αυτή στοχοποιεί τα ανθρώπινα κύτταρα που προέρχονται από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και καρκίνο του μαστού καθώς και από κακοήθη κύτταρα μελανώματος σε ποντίκια, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

 

Η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα ζεύγος DNA σχήματος που θυμίζει τσιμπιδάκι των μαλλιών και εγχέεται σε καρκινικά κύτταρα, που συνδέονται εν συνεχεία με μόρια αποκαλούμενα microRNA, τα οποία υπερπαράγονται σε ορισμένους καρκίνους. Όταν συνδέονται με το microRNA ξετυλίγονται και δημιουργούν μακρύτερες αλυσίδες DNA, που προκαλούν ανοσοαπόκριση.

 

Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνώρισε στην έρευνα αυτή τα υπερπαραγόμενα κύτταρα microRNA ως επικίνδυνα και ενεργοποίησε μια φυσιολογική ανοσολογική απόκριση, η οποία σκότωσε τα καρκινικά κύτταρα.

 

Η ομάδα των Ιαπώνων ερευνητών λέει ότι η μέθοδός της διαφέρει από άλλες υφιστάμενες και μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή πρωτοποριακών φαρμάκων για μορφές καρκίνο

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ακιμίτσου Οκαμότο, του Πανεπιστημίου του Τόκιο, και εκ των συντακτών της μελέτης, «τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής συνιστούν καλά νέα για γιατρούς, ερευνητές που ασχολούνται με την ανακάλυψη φαρμάκων και καρκινοπαθείς, καθώς θεωρούμε ότι θα τους δώσει νέες επιλογές για την ανάπτυξη φαρμάκων και τις πολιτικές φαρμακευτικής αγωγής

 

»Στο επόμενο στάδιο θα εστιάσουμε στην ανακάλυψη φαρμάκων βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της έρευνας και θα εξετάσουμε λεπτομερώς την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, την τοξικότητά τους και πιθανές μεθόδους χορήγησής τους.

 

»Σκεφτήκαμε ότι αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέα φάρμακα που θα λειτουργούν με διαφορετικό μηχανισμό δράσης από τα συμβατικά φάρμακα, ίσως αποδειχθούν αποτελεσματικά κατά ανίατων μέχρι σήμερα καρκίνων», τόνισε.

 

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American Chemical Society.