Κατέρρευσε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εξοικονομώ ΙΙ: «Παγώνουν» οι αιτήσεις

Νέα καθυστέρηση για το νέο Εξοικονομώ ΙΙ, καθώς σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας της, κατέρρευσε η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων, με αποτέλεσμα το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας να ανακοινώσει πριν από λίγο το πάγωμα της διαδικασίας, το οποίο πλέον θα διανεμηθεί ανά Περιφέρεια.

 

 

Ζητώντας συγνώμη από τους πολίτες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ενώ χιλιάδες πολίτες ήταν με το χέρι στο πληκτρολόγιο για να υποβάλλουν την αίτηση καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σχεδόν δυο χρόνια.

 

«Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους πολίτες που υπέστησαν αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι δεσμεύεται πως «η διαδικασία υποβολής αίτησης θα ομαλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό, με έμφαση στην κατοχύρωση τόσο της ασφάλειας του συστήματος όσο και της διαφάνειας των διαδικασιών που σχετίζονται με την ένταξη στο πρόγραμμα».

 

Από  νωρίς το πρωί της Τρίτης και μετά από μεγάλη καθυστέρηση ,η ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi.ypen.gr, ενεργοποιήθηκε όμως μέσα σε λίγες ώρες ,σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, πραγματοποιήθηκαν 1,5 εκατομμύριο προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενώ  από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP’s) επιχειρούσαν ταυτόχρονη είσοδο με πλήθος διαφορετικών κωδικών  για τις οποιες διερευνάται εάν πρόκειται για χρήση κακόβουλου λογισμικού

 

«Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας» που προέκυψε επιβάρυνε την ηλεκτρονική πλατφόρμα στα όρια των δυνατοτήτων της, με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις και χιλιάδες ενδιαφερόμενων να ταλαιπωρηθούν , επιχειρώντας επί ώρα να καταχωρήσουν στοιχεία, υπό την πρόσθετη πίεση του άγχος που ενέχει κάθε διαδικασία όπου τηρείται σειρά προτεραιότητας.

 

Υπό τις δεδομένες συνθήκες που διαμορφώθηκαν  ο Υπουργός αποφάσισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων να «παγώσει» τη διαδικασία. Όπως ανακοινώθηκε όμως τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν μέχρι εκείνη τις 5:30 μμ της Τρίτης θα παραμείνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να αξιοποιηθούν κανονικά στη συνέχεια. Όπως διεκρινίστηκε κανένας χρήστης δεν έχει ολοκληρώσει την υπαγωγή του στο πρόγραμμα.

 

Πλέον το Εξοικονομώ ΙΙ θα ενεργοποιηθεί ανά Περιφέρεια και η διαδικασία  θα έχει την ακολουθεί σειρά:

 

-Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 8:00 π.μ.

-Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ.

-Αττική και Νότιο Αιγαίο: Δευτέρα, 2 Απριλίου, 8:00 π.μ.

 

Να σημειωθεί ότι ήδη με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου, 17.700 νοικοκυριά έχουν το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για τη ένταξη τους στο πρόγραμμα.

 

Πηγή:reader.gr