Κομοτηνή: Εγκατέλειψαν το 9χρονο παιδί τους στις κούνιες – «Δεν θέλω να γυρίσω γιατί φοβάμαι»

Συγκλονίζει την Κομοτηνή η αποκάλυψη της υπόθεσης με κεντρικό πρόσωπο ένα 9χρονο παιδί - Τα λόγια που είπε σε περαστικό κινητοποίησαν την αστυνομία και την εισαγγελέα - Οι έρευνες άρχισαν να φωτίζουν τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης που προβληματίζει - Με χειροπέδες η μητέρα του μικρού που όπως φαίνεται γνώριζε τον εφιάλτη του παιδιού της

 

 

 

 

Μόνο και αβοήθητο είχαν αφήσει τον ανήλικο γιο τους να περιπλανιέται στην Κομοτηνή, τις νυχτερινές ώρες Τετάρτης προς Πέμπτης, την προηγούμενη εβδομάδα, οι γονείς του, γι’ αυτό και συνελήφθησαν από την αστυνομία.

 

Αρχικά, άξιο αναφοράς είναι πως η όλη κινητοποίηση ήρθε από έναν ευαισθητοποιημένο δημότη, ο οποίος ενημέρωσε την αστυνομία και κατόπιν έγιναν όλες οι κατά το νόμο διαδικασίες.

 

Ο δημότης είδε το 9χρονο αγόρι μόνο του, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, στην παιδική χαρά της πλατείας, εμφανώς καταβεβλημένο και ταλαιπωρημένο. Γι’ αυτό η εν λόγω δημοσίευση αποσκοπεί, όπως ζήτησε και η εισαγγελέας, στο να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος της Κομοτηνής και να μην κλείνει τα μάτια του σε φαινόμενα εγκατάλειψης ανηλίκων.

 

«Φοβόμουν να γυρίσω στο σπίτι μου»

 

 

Σύμφωνα με το ίδιο το παιδί μάλιστα, φοβόταν να γυρίσει σπίτι του γιατί κατά την μαρτυρία, αν δεν συγκέντρωνε αρκετά χρήματα από επαιτεία, στο σπίτι τον περίμενε ξύλο από τον σύντροφο της μητέρας του, ο οποίος σε κανένα επίσημο έγγραφο δεν φαίνεται να παρουσιάζεται ως νόμιμος πατέρας. Ο ίδιος φαίνεται πως συστηματικά κακοποιούσε το ανήλικο με μεταλλικό εξάρτημα σόμπας, αν δεν συγκέντρωσε αρκετά χρήματα.

 

Ο μικρός μάλιστα όχι μόνο δεν ήθελε να ζητιανεύει, αλλά είχε ζητήσει πολλές φορές από την μητέρα και τον σύντροφό της να τον στείλουν στο σχολείο αλλά εκείνοι δεν του το επέτρεπαν και έτσι στα εννιά του πλέον δεν έχει μπει ποτέ σε σχολική αίθουσα.

 

Πληροφορίες για την οικογένεια του 9χρονου παιδιού

 

Η οικογένεια είναι πολυμελής (με εννιά παιδιά) Ρομά, από το Δροσερό Ξάνθης και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετακινούνται από πόλη σε πόλη. Από το 2010 κιόλας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες Ξάνθης, έχουν υπάρξει εκθέσεις ακαταλληλότητας του περιβάλλοντος στο οποίο και μεγαλώνουν τα παιδιά, όπως και καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της μητέρας. Μητέρα και σύντροφος έχουν άλλωστε απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές αρχές Ξάνθης και Καβάλας, τώρα και της Ροδόπης.

 

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών πλέον συνεχίζει την επισταμένη έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν τα παιδιά της οικογένειας και να απομακρυνθούν από το νοσηρό αυτό οικογενειακό περιβάλλον. Ύστερα από την απομάκρυνση του 9χρονου και ο 5χρονος αδερφός του απομακρύνθηκε από την οικογένεια, ενώ γίνεται κι έρευνα για τα υπόλοιπα παιδιά, τα οποία φαίνεται πως έχουν κρύψει η μητέρα και ο σύντροφος είτε σε συγγενείς είτε σε γνωστούς.

 

Πρόκειται για μία πάγια τακτική σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να παραμένουν στους κόλπους της οικογένειας. Τα δύο παιδιά φιλοξενούνται προσωρινά στο Σισμανόγλειο, ελλείψει ενδιάμεσης δομής φιλοξενίας, μέχρι να βρεθεί ένα μόνιμο ίδρυμα που θα τα φιλοξενήσει, περιθάλψει και προσφέρει ασφαλές καταφύγιο και ζωή με μέλλον.

 

Εισαγγελέας: Πάσχει η συνεργασία με το Σισμανόγλειο

 

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών αναδεικνύει κι ένα άλλο ζήτημα, ότι η συνεργασία με το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, σε τέτοιες ιδιάζουσες περιπτώσεις, πάσχει. Η εισαγγελέας ζητάει μεγαλύτερη ευαισθησία και ευελιξία από τους ανθρώπους του νοσοκομείου, όταν πρόκειται για ιδιάζουσες περιπτώσεις στις οποίες τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

 

Πηγή: xronos.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ